Sindicatele feroviare ameninta cu greva

Miercuri, 11 August 2010, ora 11:40
1620 citiri
Sindicatele feroviare ameninta cu greva

Sindicatele feorivare nu vor accepta niciun program de restructurare la CFR si amenint ca angajatii din sector vor opri activitatea si vor da statul in judecata daca vor fi cute noi disponibilizari, relateaza Mediafax.

Presedintele Federatiei Mecanicilor de Locomotiva, Iulian Mantescu, a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX, ca nu a fost infromat cu privire la o asemenea masura.

Liderul sindical a sustinut ca, oricum, aplicarea ei ar fi aproape imposibila in 2010, in conditiile in care nu exista bani pentru salarii compensatorii pentru eventualii angajati care ar putea fi dati afara. In acest fel, s-ar crea o discriminare fata de salariatii care si-au pierdut deja locul de munca, dau au primit salarii compensatorii, a adaugat Mantescu.

Acesta a aratat ca eventuale discutii in acest sens ar fi aparut in urma unor discutii intre ministrul Radu Berceanu si directorii companiilor ferovioare, discutii in urma carora "seful de la Transporturi" le-ar fi cerut directorilor sa se incadreze in buget, singura solutie fiind noi disponiblizari.

 

In perioada martie-aprilie, MTI a disponibilizat 10.361 de persoane din cauza situatiei economico-financiara a companiilor care nu mai permite continuarea activitatii fara aplicarea unui program de restructurare si reorganizare.

Cei mai multi salariati au fost disponibilizati de la CFR Marfa (6.700), urmatoarele doua companii in functie de numarul concedierilor fiind CFR Calatori (1.100) si Intretinere si Reparatii Vagoane "CFR IRV" (800).

Acestia vor primi pe langa indemnizatia de somaj, o suma de doua ori mai mare decat salariul mediu net pe economie, la data desfacerii contractului de munca, la care se adauga un venit lunar de completare pentru o perioada de 12-15 luni.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#cfr, #disponibilizari, #generala, #greva, #sindicate , #stiri CFR