Sindicalistii CFR considera nesatisfacatoare solutiile convenite cu MTI, dar le accepta

Luni, 25 Mai 2009, ora 17:53
1871 citiri
Sindicalistii CFR considera nesatisfacatoare solutiile convenite cu MTI, dar le accepta

Sindicalistii CFR s-au declarat nemultumiti de solutia adoptata luni imprenuna cu Ministerul Transporturilor si Infrastructurii, privind disponibilizarea a 3.700 de angatati ai cailor ferate si taierea sporurilor si primelor, echivalentul a inca 4.000 de salarii, potrivit Newsin.

"Aceasta solutie nu este satifacatoare, dar tinand cont de situatia financiara in care se afla calea ferata, este bine ca cei 3.700 de angajati vor beneficia de o pensie si nu vor fi diponibilizati fara a primi plati compesatorii", a declarat Gheorghe Popa, liderul Confederatiei Sindicale Miscare-Comercial.

Sindicalistii de la CFR si Ministerul Transporturilor au hotarat, luni, scoaterea la pensie a 3.700 de persoane care indeplinesc conditiile de pensionare si taierea sporurilor si primelor, echivalentul a inca 4.000 de salarii.

"S-a adoptat astazi un prim set de masuri, respectiv disponibilizarea a circa 3.700 de angajati, persoane care pot fi pensionate si alte tipuri de categorii de salariati, precum si reducerea de prime si sporuri echivalentul a inca 4.000 de salarii.

Astfel, in urma masurilor stabilite astazi (luni - n.r.) fondul de salarii corespunzator celor trei companii feroviare de stat se reduce cu echivalentul a aproximativ 8.000 de salarii", a declarat ministrul transporturilor, Radu Berceanu.

Din cei 3.700 de angajati ai CFR care vor fi scosi din activitate, 920 sunt de la CFR Calatori, 1.300 de la CFR Marfa si restul de la CFR Infrastructura si filiale, potrivit lui Gheorghe Popa.

De asemenea, in urma discutiilor de luni s-a stabilit si crearea unui colectiv comun format din 5-6 persoane care sa decida in legatura cu circuitul banilor intre cele trei societati feroviare si in afara lor, pentru a nu mai a avea probleme legate de datoriile pe care cele trei companii de stat le au una fata de cealalta.

"Aceasta solutie nu rezolva neaparat o problema. Este un prim pas dintr-un set de masuri, astfel incat sa traversam aceasta perioada de criza", a declarat Berceanu.

In legatura cu inchiderea unor sectii si transformarea mai multor gari in gradinite, ministrul transporturilor, Radu Berceanu, a declarat ca in perioada urmatoare se va analiza fiecare caz pentru a stabili daca anumite sectii pot fi rentabilizate sau daca vor fi inchise.

In urma unor negocieri anterioare, s-a pus in discutie inchiderea a aproximatziv 52 de sectii de cale ferata, care ar fi dus la disponibilizarea a 3.000 de angajati.

Ministerul Transporturilor si Infrastructurii (MTI) a anuntat, in data de 20 martie, sindicatele, ca va reduce numarul personalului in sistemul feroviar cu 12.139 la toate cele trei companii CFR, astfel la CFR Marfa cu 5.949, la Calatori cu 2.545 si la Infrastructura cu 3.536.

Sindicalistii de la cele trei societati au organizat la sfarsitul lunii aprilie un miting de protest cerand pastrarea locurilor de munca. 

#berceanu, #cfr, #disponibilizari, #pensii, #solutii, #sporuri, #taiere , #stiri CFR