Salariile personalul CFR, scazute cu pana la 28%

Miercuri, 07 Septembrie 2011, ora 15:04
1677 citiri
Salariile personalul CFR, scazute cu pana la 28%

Salariile a 60% din personalul CFR SA vor fi diminuate cu 25-28% ca urmare a intentiei companiei feroviare de a reduce, in perioada septembrie - decembrie, saptamana de lucru de la cinci zile la patru zile, se arata intr-un comunicat al Federatiei Nationale a Sindicatelor Transporturi FNST Elcatel, anunta NewsIn.

"Urmarea inconsistentei si nerealismului eternelor programe de restructurare, finalizate exclusiv prin concedieri colective ale personalului de executie sau diminuari consistente ale veniturilor salariale, reprezentantii structurilor sindicale reprezentantive din CN CF CFR SA au fost instiintati asupra intentiilor de reducere a saptamanii de lucru de la cinci zile la patru zile, cu reducerea corespunzatoare a salariului, pentru perioada septembrie - decembrie 2011", se mentioneaza in comunicat.

Masura va afecta peste 60% din personal, respectiv peste 15.000 de angajati din cei aproape 25.000, venitul lunar fiind diminuat cu 25-28%, potrivit federatiei.

FNST sustine ca motivul este legat de respectarea intelegerilor cu Fondul Monetar International, Banca Mondiala si Comisia Europeana privind diminuarea fondului de salarii cu 10% fata de 2010.

Reprezentantii federatiei considera ca masura va crea "grele si inexplicabile dezechilibre intre personalul de intretinere si reparatii ce lucreaza in regim de opt ore si cel care manipuleaza sau intervine la instalatiile de centralizare si telecomanda, electrodinamica sau electronica in regim de tura sau turnus".

Federatia solicita gasirea altor solutii care sa permita respectarea indicatorilor de performanta.

"Posibila masura aplicata fiind fara precedent si reactiile salariatilor vor fi pe masura, manifestarile spontane si voluntare, precum si cele organizate, perturband astfel traficul feroviar, inclusiv siguranta circulatiei trenurilor de marfa si calatori. 

Momentul ales pentru aplicarea masurii vine in contradictie cu cresterile semnificative ale veniturilor proprii realizate din TUI (n.r. - taxa de utilizare a infrastructurii feroviare) si activitati patrimoniale", se mai spune in comunicat.

#salarii cfr, #angajati cfr, #salariu , #stiri CFR