Romania a cheltuit doar 0,1% din fondurile de 2,5 miliarde euro date de UE pt calea ferata

Miercuri, 28 Ianuarie 2009, ora 12:07
1433 citiri
Romania a cheltuit doar 0,1% din fondurile de 2,5 miliarde euro date de UE pt calea ferata

Romania a folosit in doi ani de la aderarea la Uniunea Europeana doar 300.000 de euro din totalul de 2,5 miliarde de euro, fonduri acordate pentru calea ferata. Subsecretarul de stat, Constantin Axinia este de parere ca, dupa 1990, statul s-a orientat catre infrastructura rutiera in detrimental celei feroviare, in tot acest timp nefiind cumparata  nici o locomotiva sau vagon nou.

Stefan Roseanu, secretar general al Asociatiei Feroviare din Romania, avertiza ca fondurile structurale pot fi folosite pana in 2015, dupa care, daca nu sunt folosite, sunt retrase de catre UE.
Din cei 20.000 km de cale ferata de pe teritoriul tarii, 38% au termenul de efectuare a reparatiilor capitale depasit. In aceeasi situatie se afla 60,5% din podurile feroviare, 39% din tunele, 86,3% din lungimea totala a catenarei, iar 95% din gari ar trebui reconstruite, a notat Roseanu. De asemenea, viteza medie de circulatie a scazut de la 120 km/ora in 1990 la doar 60 km/ora in prezent.
Acesta propune unele masuri, printre care plata salariilor CFR de la bugetul de stat, iar taxa de utilizare a infrastructurii sa fie folosita pentru modernizarea cailor ferate, eliminarea accizelor din pretul motorinei destinate uzului feroviar, renuntarea la separatia linii interoperabile-neinteroperabile, ultimele destinate inchirierii catre operatorii feroviari privati.
La sfarsitul lui 2008,  CFR SA, societatea care gestioneaza calea ferata, inregistra datorii de 1,9 miliarde lei la bugetul statului, Electrica, precum si la diversi furnizori de materiale si servicii. Ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, ameninta recent ca va trece la concedieri masive in cadrul CFR.

România poate pierde peste un miliard de euro din PNRR. Ministrul investițiilor, relaxat: „Țara noastră are șase luni pentru a rezolva jaloanele neîndeplinite”
România poate pierde peste un miliard de euro din PNRR. Ministrul investițiilor, relaxat: „Țara noastră are șase luni pentru a rezolva jaloanele neîndeplinite”
Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Adrian Câciu, susține că România nu va pierde bani din Planul Național de Redresare și Reziliență(PNRR). Astfel, va primi o plată...
Autostrada Unirii. A venit ultima aprobare pentru segmentul Târgu Neamț-Ungheni. Cât vor costa cei 93 de kilometri
Autostrada Unirii. A venit ultima aprobare pentru segmentul Târgu Neamț-Ungheni. Cât vor costa cei 93 de kilometri
Consiliul interministerial a avizat marți, 8 octombrie, indicatorii tehnico-economici pentru Autostrada Târgu Neamț-Iași-Ungheni, parte din Autostrada Unirii (A8). Guvernul trebuie să facă...
#fonduri, #uniunea europeana, #euro, #infrastructura rutiera, #cale ferata , #stiri CFR

Curs valutar

1 EUR = 4.9752 RON

-0.0007

1 USD = 4.5471 RON

-0.0050
  1. Autostrada dintre Sibiu și Pitești "crește" fantastic. Pe o porțiune de șosea rapidă se va putea circula deja de anul acesta VIDEO
  2. Finanțare de la stat pentru pompele de căldură. Anunț de la ministerul Energiei pentru proprietari
  3. Patronii elvețieni ai celui mai mare combinat chimic din România vor să îl vândă. Un afacerist român, care discută de concedieri colective, ar vrea să îl cumpere
  4. Dosar penal după ce Ministrul Energiei a reclamat blocarea proiectelor. Cei vizați ar avea ”legături cu Rusia”
  5. Carburanți cum n-a văzut Vestul. România este aproape singura țară din UE în care benzina și motorina s-au scumpit față de anul trecut
  6. Două mari companii străine sunt interesate de cel mai important proiect pentru sistemul energetic românesc. Ministrul Energiei: „Nu renunț nici în ruptul capului”
  7. Munca de acasă, pe cale de dispariție. Domeniile în care se mai lucrează de acasă
  8. Cele mai mari companii din România. Din ce industrii vin firmele cu cifre de afaceri cât 80% din PIB-ul țării
  9. Ce țări „fură" României investitorii străini și care sunt cauzele: „Nu văd de ce ar mai veni aici"
  10. Vestea ce l-ar îngropa pe Putin. Motivul pentru care Rusia nu mai poate susține războiul