Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Privatizare CFR Marfa: Anuntul se va publica la inceputul lui aprilie

Privatizare CFR Marfa: Anuntul se va publica la inceputul lui aprilie


Anuntul de privatizare al CFR Marfa va fi publicat cand isi vor termina treaba cei de la Deloitte, cred ca pe 6 - 8 aprilie, a declarat, joi, intr-o conferinta de presa, Relu Fenechiu, ministrul Transporturilor.

Guvernul a aprobat, in 13 februarie, strategia de privatizare a Societatii Nationale de Transport Feroviar de Marfa "CFR Marfa" SA. Documentul propune vanzarea unui pachet majoritar de actiuni unui investitor strategic sau unui consortiu format din investitori strategici si financiari.

Selectia investitorului se va realiza prin metode combinate cu criterii de precalificare a investitorilor, si anume negociere pe baza de oferte preliminare si neangajante urmata de licitatie cu oferta in plic, conform legislatiei in vigoare.

Singurul criteriu de adjudecare a licitatiei va fi pretul oferit.

Care sunt managerii privati de la CFR Calatori

In ceea ce priveste noul management de la CFR Calatori, acesta a spus ca membrii in Consiliul de Administratie, conform Ordonantei 109, sunt persoane selectate de catre companii de recrutare, respectiv de consortiul care are contract cu Ministerul Transporturilor.

"Din lista scurta pe care au facut-o astea au fost persoanele pe care eu am considerat ca ar trebui sa le aleg in acest Consiliu de Administratie. In activitatea mea de ministru al Transporturilor nu tin absolut deloc cont de alte considerente decat cele profesionale. Acest lucru vreau sa il fac pana la capat. Cred ca mai anormal ar fi fost daca in acest Consiliu de Administratie s-ar fi aflat oameni apropiati mie.

Pe domnul Dorobantu (Valentin Dorobantu, noul CEO n.r.) il apreciez, consider ca ceea ce a facut de cand a venit la conducerea acestei companii este bine. Stiu planurile dumnealui de viitor si dincolo de asta este un om cu care intr-adevar cred ca pot sa colaborez foarte bine ca si ministru. Nu l-am cunoscut inainte de a fi director la CFR Calatori. Cred ca fiecare are calitati care pot sa-i recomande pentru aceasta pozitie. Dati-mi voie sa lucrez cu oamenii ca sa stiu daca sunt multumit sau nu", a explicat Fenechiu.

Pierderi de 250 milioane de lei la CFR Marfa in 2012

Potrivit acestuia, CFR SA nu este astazi in cea mai buna situatie financiara.

"CFR Marfa marfa este o companie care a inregistrat pierderi de 250 de milioane lei anul trecut. CFR Calatori este o companie care a inregistrat pierderi de aproximativ 450 milioane de lei anul trecut. Toate aceste pierderi le suportam noi din bugetul Romaniei. Obiectivul meu este reducerea acestor pierderi si aducerea acestor companii pe plus.

Avem companii importante din Romania in care managementul si administrarea se realizeaza pe Ordonanta 109 si avem mari probleme de functionare pentru ca in randul Consiliului de Administratie nu se gaseste aproape niciun specialist din domeniu. Eu cred ca este important sa existe si specialisti din acest domenii, iar faptul ca unii dintre ei provin tot din companii de stat din domeniu sau care au functionat in acest minister nu interzice ca ar trebui sa faca parte din aceste structuri", a explicat ministrul Transporturilor.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Agerpres
Articol citit de 1532 ori