Primul punct de oprire feroviar alimentat cu energie solara a devenit functional

Vineri, 17 Septembrie 2010, ora 15:30
1517 citiri
Primul punct de oprire feroviar alimentat cu energie solara a devenit functional

CFR a anuntat vineri ca, incepand din 15 septembrie, a devenit functional primul punct de oprire feroviar alimentat cu energie solara, amenajat in halta Jucu de Jos, pe linia CF Apahida - Dej, judetul Cluj, valoarea lucrarilor de amenajare ridicandu-se la 950.239 lei, informeaza NewsIn.

Amenajarea punctului de oprire feroviar Jucu de Jos s-a realizat in perioada 2008 - 2010, lucrarile fiind finantate din fonduri proprii ale companiei.

"Dezvoltarea activitatii industriale din comuna Jucu a impus infiintarea unui punct de oprire feroviar pentru calatorii care circula cu trenul pe sectia CF Apahida - Dej sau pentru localnicii care isi desfasoara activitatea profesionala in aceasta zona industriala (parcul industrial Tetarom)", se arata in comunicat.

Pentru persoanele care calatoresc cu trenul si coboara sau urca din/in punctul de oprire Jucu de Jos a fost amenajat un peron din platelaj metalic, acoperit cu copertina realizata pe schelet metalic, cu invelitoare din tabla cutata si policarbonat, dotata cu sistem de colectare si evacuare a apelor meteorice.

De asemenea, accesul la peron se face prin intermediul unor scari din beton, iar pentru persoanele cu dizabilitati a fost construita o rampa speciala.

"Avand in vedere pozitia relativ izolata a parcului industrial, respectiv distantele mari fata de retelele de utilitati existente, precum si suprafata mare a acestuia, alimentarea cu energie electrica este posibila prin intermediul unor celule fotovoltaice cu acumulatori, precum si senzori de detectie a materialului rulant si a publicului calator. Principalele avantaje prezentate de acest sistem sunt: autonomie indiferent de conditiile meteo, durata mare de viata, sistem ecologic, functionare la temperaturi de lucru de -30 grade C - +50 grade C, acumulatori care nu necesita intretinere, functionare independenta de alte retele de alimentare si, nu in ultimul rand, energie electrica gratuita prin intermediul panourilor solare", se mai spune in comunicat. 

#cfr punct oprire feroviar energie electrica solara , #stiri CFR