MTI va lua circa 125 de mil euro de la UE pentru autostrada Cernavoda-Constanta si centura Constanta

Marti, 21 Iulie 2009, ora 13:55
1446 citiri
MTI va lua circa 125 de mil euro de la UE pentru autostrada Cernavoda-Constanta si centura Constanta

Uniunea Europeana (UE) a aprobat plata sumei de aproximativ 125 de milioane de euro pentru doua proiecte de infrastructura, respectiv autostrada Cernavoda Constanta si Centura Constantei, a declarat, marti, ministrul transporturilor si infrastructurii (MTI), Radu Berceanu, citat de NewsIn.

"In sfarsit, autoritatea de management din cadrul Ministerului Transporturilor si Infrastructurii si cele doua unitati de implementare din cadrul Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR) si CFR au terminat procedurile de auditare si toate documentele au fost trimise la UE, care ne-au informat ca sunt in regula.

Pot spune ca relatia cu UE poate sa se desfasoare normal, dar e pacat ca acest lucru se intampla abia dupa doi ani", a spus Radu Berceanu.

Oficialul de la transporturi a subliniat ca autostrada Cernavoda - Constanta va beneficia de o finantare din fonduri nerambursabile de la UE in valoare de circa 71 de milioane de euro, in timp ce alte 53 de milioane de euro vor fi dirijati catre centura Constanta.

"Pentru cele doua proiecte aprobate de UE totalul sumei finantarii este de circa 125 de milioane de euro.

Poate ca in alte tari aceasta suma este mare, in schimb, pentru MTI, este o suma mica.

Avem mai multe proiecte care sunt in diverse stadii si pentru care speram sa obtinem aprobari de la UE pana la sfarsitul acestui an", a precizat Berceanu.

"Aceste doua portiuni de autostrada pot fi realizate fara niciun fel de impediment, terenurile sunt expropriate, constructorii exista, se organizeaza.

Atat Uniunea Europeana, cat si Banca Europeana pentru Investitii, pun la dispozitie banii si sper ca in doi ani, asa cum este prevazut in contracte, vom avea autostrada finalizata pana la Constanta", declara in mai oficialul de la Transporturi, in urma unei vizite in judetul Constanta.

In total, cele doua proiecte costa circa 600 de milioane de euro. Cea mai mare parte a banilor, respectiv 338 milioane de euro, vin de la BEI, 136 milioane de euro de la bugetul de stat si restul de 126 milioane de la UE.

In perioada 2007-2013, MTI are la dispozitie fonduri europene nerambursabile in valoare de 4,7 miliarde euro. 

#UE, # proiecte, # infrastructura, # BEI, # autostrada , #stiri CFR