Infrastructura feroviara, la nivelul UE in 7-10 ani

Marti, 24 Aprilie 2007, ora 03:00
956 citiri

Ministrul Transporturilor, Ludovic Orban, a declarat, cu ocazia zilei feroviarilor, ca infrastructura feroviara romaneasca va ajunge la nivelul de dezvoltare al Uniunii Europene in circa 7-10 ani, cu conditia asigurarii de investitii semnificative in acest domeniu.

"In aproximativ 7-10 ani infrastructura romaneasca de transport feroviar va ajunge la nivelul Uniunii Europene insa pentru acest lucru sunt necesare investitii masive pentru refacerea si modernizarea caii ferate", a spus ministrul Transporturilor.

Oficialul a precizat ca o parte din fondurile de coeziune ale Uniunii Europene au fost folosite pentru infrastructura feroviara, alaturi de fonduri ale Bancii Europene de Investitii (BEI), ministerul fiind in discutii cu banca pentru noi programe de finantare in acest domeniu.

Ludovic Orban a declarat ca prioritatea sa imediata in domeniul transportului feroviar o constituie privatizarea societati CFR Marfa, de asemenea, ministerul concentrandu-se si pe alocarea unor sume pentru modernizare retelei feroviare administrate de CFR Infrastructura precum si pentru reorganizarea CFR Calatori in transport de scurt si lung parcurs.
Compania CFR Calatori intentioneaza sa investeasca aproximativ noua milioane de euro pentru introducerea de vagoane destinate transportului autoturismelor la trenurile de lung parcurs de noapte, potrivit programului de investitii al companiei.

De asemenea, CFR Calatori intentioneaza sa realizeze un mers de tren cadentat, pentru toate categoriile de trenuri, cu plecari si sosiri in si din marile orase la intervale regulate.

Totodata, in perioada, 2008-2014 CFR Calatori va investi circa 480 milioane euro pentur achizitionarea a 120 de rame electrice (locomotive). De asemenea, compania va investi circa sase milioane de euro pentru finalizarea sistemului electronic de vanzare si rezervare a legitimatiilor de calatorie (XSELL), in 2007 si in primul semestru din 2008.

Compania CFR Calatori va investi in modernizarea parcului de material rulant circa 174 de milioane lei in 2007, potrivit bugetului de companie pentru acest an.

Bloombiz
(Sursa: Rompres)