In doua luni trebuie sa avem cai ferate sigure

Joi, 19 Mai 2011, ora 15:41
1430 citiri
In doua luni trebuie sa avem cai ferate sigure

Noua state membre, intre care si Romania, au primit avize din partea Comisiei Euruopene (CE) prin care li se solicita in mod oficial sa implementeze integral directiva privind siguranta cailor ferate, acestea avand la dispozitie doua luni pentru remedierea situatiei, conform NewsIn.

Potrivit unui comunicat al CE transmis joi, Austria, Germania, Lituania, Luxemburg, Olanda, Polonia, Romania, Suedia si Marea Britanie nu si-au aliniat inca legislatia nationala la directiva privind siguranta cailor ferate, desi aveau obligatia de a face acest lucru pana la data de 24 decembrie 2010.

Comisia le-a acordat acestor state membre un termen de doua luni pentru remedierea situatiei, iar in caz contrar poate transmite cauzele respective Curtii de Justitie.

Directiva 2008/110/CE sporeste nivelul de siguranta a sistemului european de transport feroviar si ofera un temei juridic pentru un cadru comun privind intretinerea materialului rulant. Astfel, inainte ca un vehicul feroviar sa primeasca autorizatia de functionare, trebuie identificat organismul responsabil cu intretinerea acestuia (cunoscut sub denumirea de "entitate responsabila cu intretinerea").

In cazul vagoanelor de marfa, entitatea responsabila cu intretinerea trebuie sa fie certificata in conformitate cu un sistem elaborat de Agentia Europeana a Cailor Ferate si adoptat de Comisie la data de 10 mai 2011.

O dispozitie esentiala a directivei prevede ca certificatul acordat entitatii responsabile cu intretinerea este valabil in intreaga Uniune Europeana. Aceasta dispozitie recunoaste echivalenta entitatilor responsabile cu intretinerea si are ca scop atat cresterea nivelului de siguranta a cailor ferate, cat si imbunatatirea interoperabilitatii acestora in intreaga UE.

Potrivit CE, neimplementarea directivei afecteaza nivelul de siguranta, reprezentand un risc potential pentru utilizatorii cailor ferate. Acest lucru afecteaza intregul spatiu feroviar unic european, nu doar tarile care nu au implementat Directiva 2008/110/CE.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#comisia europeana, #siguranta cfr, #directive ce , #stiri CFR