Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

In 2010, Romania plateste numai pe dobanzi 2,5 mld. euro

In 2010, Romania plateste numai pe dobanzi 2,5 mld. euro

In 2010 Executivul va lupta cu criza asa cum a facut-o si in 2009: indatorand si mai mult populatia pentru a putea acoperi diferenta dintre veniturile bugetare scazute de criza si cheltuielile bugetare care au ramas, in mare parte, la fel ca in 2008, cand Romania a avut o crestere economica record. 

In primul trimestru al anului viitor Finantele au anuntat ca vor sa imprumute pana la 2,8 miliarde de euro de la banci, respectiv cate 32 de milioane de euro pe zi, inclusiv sarbatorile legale si weekendurile.

Desi datele oficiale privind imprumuturile statului anul viitor nu au fost inca facute publice, creditul minim luat de la banci va fi de 12,5 miliarde de euro, dintre care 6 miliarde pentru a prelungi credite mai vechi (acestea nu se vor adauga la datoria publica), circa 4 miliarde de euro pentru acoperirea deficitului bugetar si macar 2,5 miliarde de euro pentru plata dobanzilor la imprumuturile la care statul s-a angajat deja.

"Guvernul investitiilor" ar putea ajunge in 2010 in situatia absurda de a cheltui mai mult cu dobanzile la banci decat intregul buget al Transporturilor, respectiv 2,5 miliarde de euro pe dobanzi si sub doua miliarde de euro pentru ministerul transporturilor, buget din care oricum cea mai mare parte a banilor sunt folositi pentru subventionarea biletelor la CFR Calatori. 

 

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1431 ori
Citeste mai multe despredatorii dobanzi imprumuturi stat