Guvernul vinde CFR Marfa

Luni, 01 Noiembrie 2010, ora 14:06
1488 citiri
Guvernul vinde CFR Marfa

Premierul Emil Boc a declarat luni la RRA ca Ministerul Economiei este mandatat sa vanda pachetele minoritare detinute de stat la diverse companii, acestea urmand a fi tranzactionate, pentru transparenta, pe bursa, premierul subliniind ca nu va permite nicio privatizare cu probleme, precizeaza NewsIn.

"Continuarea restructurarii aparatului intreprinderilor de stat sau a companiilor de stat trebuie sa mearga mai departe", a spus primul-ministru la postul public de radio, fiind chestionat in legatura cu o prevedere din acordul cu FMI care se refera la restructurarea si privatizarea unor companii de stat.

Premierul a explicat ca statul va vinde actiunile minoritare pe care le detine la diverse companii, va privatiza CFR Marfa si va restructura, pe criterii de eficienta, companiile de stat care au pierderi.

"Pentru actiunile minoritare (...) am cerut expres ca aceste tranzactii sa se faca pe bursa- adica sa obtii cel mai bun pret posibil si Ministerul Economiei este mandatat sa deruleze un asemenea proces de a vinde aceste pachete minoritare ale statului la diverse societati si companii", a spus premierul.

Pe de alta parte, a aratat el, Guvernul are in vedere privatizarea CFR Marfa si restructurarea in termen de eficienta a restului de companii de stat care mai exista in Romania.

"Exista companii de referinta cum sunt: Transgaz, Romgaz, Hidroelectrica, care sunt foarte profitabile, dupa cum exista si companii de stat care au probleme, iar marea problema aici este urmatoarea: in conditiile in care pierderile lor sunt in continuare mari, ele trec pe deficitul bugetului de stat, iar asta va afecta proiectiile bugetare viitoare.

Trebuie sa fim foarte atenti ca ele sa fie restructurate pe criterii de eficienta", a spus primul-ministru.

"Continuarea procesului de restructurare este un lucru firesc, restructurare si privatizare de la caz la caz.

Cred ca nu puteti da un singur exemplu de privatizare pe care sa o fi facut Guvernul pe care il reprezinta care sa creeze vreo problema sau care sa fi ramas in istorie ca fiind una care nu a respectat legea si a creat dificultati majore.

Haideti sa ne amintim ce a fost cu vanzarea Petromului, cand s-a vandut pe 600 de milioane de euro iar alte companii din statele din jur sunt echivalate la 18 miliarde.

Niciodata nu voi permite, cat voi fi in pozitia de prim-ministru, sa se lege de numele meu o privatizare cu probleme si care sa prejudicieze interesul public", a mai precizat premierul Emil Boc. 

 

#boc, #cfr, #firme, #marfa, #privatizare, #restructurare , #stiri CFR