Geoana propune, la o intalnire cu CFR-istii, "un holding national" al cailor ferate

Marti, 17 Noiembrie 2009, ora 14:25
1646 citiri
Geoana propune, la o intalnire cu CFR-istii, "un holding national" al cailor ferate

Presedintele PSD, Mircea Geoana, s-a intalnit marti, la Craiova cu muncitori si sindicalisti din CFR, carora le-a spus ca "experimentul" cu mai multe companii in domeniu care actioneaza disctinct nu functioneaza si ca este nevoie de un "holding national" al cailor ferate.

Geoana le-a promis CFR-istilor ca-i va sustine si ca este impotriva disponibilizarilor si, mai mult, va sustine crearea unui "holding national" in jurul CFR in fruntea caruia sa nu fie numit un director politic. "Am superpolitizat anumite functii in administratia romaneasca si vreau sa va promit ca la conducerea acestui conglomerat al cailor ferate voi ruga partidele din viitoarea majoritate sa nu mai politizam, sa nu mai dam pe algoritm politic, sa punem meseriasi care sa-si faca treaba si sa-i judecam dupa perfomanta lor", a spus liderul PSD.

El a criticat lipsa de investitii in calea ferata si a sustinut ca "este cel putin suspect modul in care banii de la bugetul merg exclusiv catre astfaltatori si catre firmele de casa ale lui Basescu si ale lui Berceanu".

"In 1998, domnul Basescu cand era ministrul Transporturilor a propus o reforma a caii ferate romane si atunci s-a mers pe aceasta formula cu CFR Marfuri, cu CFR Calatori, CFR Infrastructura incercand sa se mearga pe un model probabil importat din alta parte, nu stiu de unde. Acum se vede extrem de clar ca acest experiment, evaluat dupa tot acest timp, si in conditiile in care nu functioneaza se va reveni la formula imediata cum a fost SNCFR, sau cum au state ca Germania, Spania, Italia, Ungaria, un holding national in care companii distincte din punct de vedere juridic reprezinta un tot unitar din punct de vedere economic si mod de a actiona", a afirmat Geoana.

Liderul PSD a continuat sustinand ca "dupa atatia ani de neglijare a caii ferate a venit timpul sa constatam ca experimentul Basescu la calea ferata a esuat, asa cum a esuat si experimentul Basescu ca presedinte, trebuie sa ne gandim la o forma de societate de cale ferata integrata, un holding".

 

#cale, #cfr, #ferata, #geoana, #holding, #infrastructura , #stiri CFR