Fondul Proprietatea va fi listat la bursa anul acesta

Vineri, 25 August 2006, ora 15:28
1122 citiri

Fondul Proprietatea va trebui sa initieze procedura pentru listarea la Bursa de Valori Bucuresti pana la sfarsitul acestui an, reiese dintr-un proiect de ordonanta de urgenta de modificare a legislatiei aferente Fondului, iar operatiunile pentru numirea administratorului vor incepe in cel mult doi ani de la intrarea in vigoare a actului normativ.Fondul Proprietatea va trebui sa initieze procedura pentru listarea la Bursa de Valori Bucuresti pana la sfarsitul acestui an, reiese dintr-un proiect de ordonanta de urgenta de modificare a legislatiei aferente Fondului, iar operatiunile pentru numirea administratorului vor incepe in cel mult doi ani de la intrarea in vigoare a actului normativ.

Fondul Proprietatea a fost infiintat ca societate pe actiuni la 29 decembrie 2005, cu scopul despagubirii proprietarilor deposedati abuziv de imobile in perioada regimului comunist.

Admiterea actiunilor la Bursa de Valori Bucuresti va putea fi realizata in baza prospectului elaborat in vederea inregistrarii Fondului Proprietatea la Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare, actualizat astfel incat sa reflecte modificarile intervenite intre data inregistrarii Fondului Proprietatea si momentul initierii procedurilor necesare listarii. Prospectul va mentiona, in mod obligatoriu, numarul actiunilor platite si, daca este cazul, al celor neplatite, indisponibilizate in contul statului roman la entitatea de depozitare si inregistrare a actiunilor Fondului.

Persoanele care primesc actiuni emise de Fondul Proprietatea vor putea sa le vanda prin intermediul pietei reglementate administrate de BVB. Orice transfer al dreptului de proprietate asupra actiunilor Fondului in afara bursei este interzis, sub sanctiunea nulitatii absolute, cu exceptia dobandirii actiunilor ca efect al succesiunii. Fondul Proprietatea va avea posibilitatea sa initieze procedura necesara pentru listarea pe piete internationale de instrumente financiare dupa desemnarea societatii de administrare, sau anterior acestui moment, dar cu aprobarea adunarii generale extraordinare a actionarilor.

Administratorul Fondului va fi numit in urma unei licitatii internationale, la care pot participa societati de administrare a investitiilor, romane si straine, iar continutul anuntului publicitar, regulamentul de organizare a licitatiei si caietul de sarcini pentru desemnarea societatii de administrare vor fi aprobate prin hotarare de Guvern. Ministerul Finantelor Publice, Ministerul Transporturilor Constructiilor si Turismului, Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului si Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie va trebui ca in termen de 24 luni de la intrarea in vigoare a legii sa initieze procedurile pentru derularea de oferte publice secundare de vanzare, pentru pachete de actiuni de minim 5% emise de societatile comerciale si companiile nationale la care Fondul are participatii, in vederea listarii la BVB.

Procedurile de listarea a acestor companii vor fi finalizate cel tarziu pana la data de 31 august 2008. In cazul Societatii Nationale de Transport Feroviar de Marfa CFR Marfa, la care Fondul Proprietatea detine 20% din actiuni, termenul de 24 de luni va curge incepand cu data de 1 ianuarie 2008. Obligatia listarii la bursa nu se aplica in cazul societatilor comerciale, societatilor nationale si companiilor nationale care fac obiectul unei strategii de privatizare catre un investitor strategic, aprobata de Guvern pana la data intrarii in vigoare actului normativ. In acest caz, institutia publica implicata stabileste oportunitatea si conditiile initierii, derularii si incheierii de oferte publice secundare de vanzare pentru pachete de actiuni de minim 5% din capitalul social. Daca institutiile publice mentionate anterior detin un numar de actiuni care nu le confera drepturi de vot suficiente adoptarii hotararilor legate de listare, nu sunt obligate sa inceapa acest proces. De asemenea, obligatia de listare la bursa nu se aplica pentru societatile comerciale si nationale, precum si in cazul companiilor nationale care nu indeplinesc cerintele minime referitoare la emitent si actiuni, stabilite in legea pietei de capital.

Proiectul de ordonanta de urgenta modifica si completeaza articolele referitoare la Fondul Proprietatea din Legea 247/2005 privind reforma in domeniile proprietatii si justitiei.

Agentia Mediafax