Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Disponibilizatii de la CFR Marfa vor primi plati compensatorii de circa 17 milioane de lei

Disponibilizatii de la CFR Marfa vor primi plati compensatorii de circa 17 milioane de lei


Sumele alocate din bugetul asigurarilor pentru somaj, in anul 2014, pentru plata venitului lunar de completare pentru persoanele disponibilizate de la Societatea Nationala de Transport Feroviar de Marfa 'CFR Marfa' SA se ridica la 16,9 milioane de lei, potrivit unui proiect de Hotarare de Guvern, publicat pe site-ul Ministerului Transporturilor.

Venitul lunar de completare va fi acordat celor 2.500 de persoane disponibilizate de la SNTFM 'CFR Marfa' - SA., urmare aplicarii planului de disponibilizare, aprobat de conducerea acestei societati in conformitate cu Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 36/2013.

Potrivit notei de fundamentare, concedierea salariatilor SNTFM 'CFR Marfa' SA se va face incepand cu luna iulie 2014 si este necesara alocarea de la bugetul asigurarilor pentru somaj a sumei totale de 67,6 milioane de lei, din care in anul 2014 suma de 16,9 milioane de lei.

"Se aproba alocarea sumei de 16,9 milioane de lei din bugetul asigurarilor pentru somaj pe anul 2014 pentru plata venitului lunar de completare pentru persoanele disponibilizate de la Societatea Nationala de Transport Feroviar de Marfa 'CFR Marfa' SA, in baza planului de disponibilizare aprobat de catre Adunarea Generala a Actionarilor", se precizeaza in proiect.

Disponibilizatii, protejati de lege

Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 36/2013 reglementeaza masurile de protectie sociala de care beneficiaza persoanele disponibilizate prin concedieri colective efectuate in baza unui plan de disponibilizare, din cadrul unor societati nationale, regii autonome, companii nationale si societati comerciale cu capital majoritar de stat, institute nationale de cercetare-dezvoltare, precum si a societatilor comerciale si regiilor autonome subordonate autoritatilor administratiei publice locale.

In conformitate cu prevederile art.1 alin.(1) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 36/2013 persoanele disponibilizate de la operatorii economici cu capital majoritar de stat beneficiaza de un venit lunar de completare.

"Urmare a acordurilor incheiate de Romania cu Fondul Monetar International, precum si avand in vedere prevederile Bugetului de Venituri si Cheltuieli pe anul 2014 al SNTFM 'CFR Marfa' - SA, la nivelul societatii a fost demarat un proces de restructurare si reorganizare, in stransa concordanta cu activitatea ce urmeaza a fi desfasurata in continuare de CFR Marfa.

Obiectivele principale ale acestui program sunt reducerea, in continuare, pana la eliminare, a pierderilor din exploatare, obtinerea unei competitivitati reale in conditiile unei piete libere, atenuarea impactului social, eficientizarea actului managerial, utilizarea mai buna a potentialului uman si tehnic existent, diminuarea cheltuielilor financiare si impact pozitiv asupra mediului de afaceri.

Drept urmare, SNTFM 'CFR Marfa' - SA a intocmit un program de restructurare si reorganizare prin care a stabilit numarul de salariati ce urmeaza a fi disponibilizati si care vor beneficia de prevederile OUG nr. 36/2013 privind aplicarea in perioada 2013-2018 a unor masuri de protectie sociala acordata persoanelor disponibilizate prin concedieri colective efectuate in baza planurilor de disponibilizare, precum si a sumelor necesare a fi alocate din bugetul asigurarilor pentru somaj" se mai mentioneaza in nota de fundamentare.

Data limita pentru primirea de propuneri si observatii pe marginea acestui proiect este 28 iunie 2014.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Agerpres
Articol citit de 1496 ori