Datoriile marilor companii, aproape neschimbate

Miercuri, 02 Noiembrie 2005, ora 03:10
1123 citiri

Primul loc in topul marilor datornici la bugetul de stat este ocupat in continuare de SC Conservare Inchidere Mine SA, cu restante la plata de 1,294 miliarde lei noi (in comparatie cu 1,292 miliarde lei noi la precedenta raportare). Cauza situatiei dificile a acestei companii a fost rezumata de ministrul in responsabilitatea caruia se afla, Codrut Seres: "A fost galeata de gunoi in care toata lumea a varsat problemele si datoriile din sectorul minier". Compania este in executare silita.

Pe locul doi in topul ultimei raportari a Ministerului Finantelor Publice este CFR SA, o alta societate in executare silita, cu un volum al restantelor bugetare de 1,071 miliarde lei noi, in scadere cu aproape 10% fata de raportarea din trimestrul precedent (cand contabiliza datorii de 1,186 miliarde lei noi). Dupa CFR SA vine o alta societate abonata la pozitii fruntase in topul marilor datornici, Compania Nationala a Huilei SA, cu debite catre stat de 747,97 milioane lei noi (cu 52 de milioane lei mai mici decat la precedenta raportare). Sansele de a mai recupera ceva bani de la aceasta companie in viitor par sa se diminueze, presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, Sebastian Bodu, anuntand se ca nu prea mai are ce active sa execute si ca ar fi cazul ca ministerul care patroneaza societatea sa treaca la restructurarea ei.

Tractorul Brasov, companie aflata in procedura de administrare speciala, a reusit sa-si mareasca cuantumul datoriilor bugetare, ajungand la 392,17 milioane lei noi (13,5 milioane mai mult decat la sfarsitul lunii iunie).

Termoelectrica SA, motivul unei dispute intre ministrul Comertului si seful ANAF (care a promis ca va executa silit cateva termocentrale, apreciind ca aceasta poate fi o forma de privatizare), mai are datorii la cele patru bugete de 349,2 milioane lei. Contrar spuselor ministrului Seres, care a apreciat ca aceasta societate isi plateste obligatiile curente si mai achita lunar o mica parte din restante, volumul debitelor este mai mare cu un milion lei noi fata de precedenta raportare.

Constructii Feroviare SA (in executare silita) a reusit sa-si diminueze spectaculos cuantumul restantelor catre buget (de aproape opt ori), ajungand in prezent sa mai aiba datorii de 10,8 milioane lei noi. In schimb, datoriile societatii Interventii Feroviare SA (tot in executare silita) au crescut cu aproape 10 milioane lei noi, atingand valoarea de 92,53 milioane.

Datoriile bugetare de la Electroputere (companie in administrare speciala) s-au marit cu peste 10% in ultimele trei luni, fiind in prezent de 89,663 milioane lei noi. In cazul ICMRS SA, restantele au ramas aproape neschimbate (171,89 milioane lei noi). Debitele de la FEPA (in administrare speciala) au crescut si ele usor (la 74,579 milioane lei noi), la fel ca si la Rulmentul SA (la 127,14 milioane lei noi). La Republica, procedura de lichidare voluntara a adus doar o diminuare minora a datoriilor (la 141,66 milioane, in comparatie cu 143,09 milioane lei noi).

Daniel Popa

Romania Libera