Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Consultantul privatizarii CFR Marfa a avertizat ca termenul procedurii este prea scurt

Consultantul privatizarii CFR Marfa a avertizat ca termenul procedurii este prea scurt


Casa de avocatura Musat&Asociatii, consultant al Ministerului Transporturilor la privatizarea CFR Marfa, a anuntat joi ca a atentionat institutia ca termenul de 60 zile prevazut pentru finalizarea tranzactiei ar putea fi insuficient pentru indeplinirea tuturor conditiilor,dar partile si l-au asumat.

"Musat&Asociatii a semnalat faptul ca termenul prevazut pentru finalizarea tranzactiei s-ar putea dovedi insuficient pentru indeplinirea tuturor conditiilor precedente, in mod particular, obtinerea avizului Consiliului Concurentei, ca urmare a procedurilor prevazute de lege pentru eliberarea unui astfel de aviz. Finalmente, partile contractante si-au asumat acest termen si nu este uzual si nici potrivit ca un consultant juridic sa cenzureze decizia clientului (de data aceasta, o entitate guvernamentala) si, cu atat mai putin, a ambelor parti contractante" , se arata intr-un comunicat al avocatilor.

Acestia precizeaza ca pentru nefinalizarea contractului de privatizare nu sunt vinovate partile contractante si nici consultantii juridici ai acestora.

Vanzarea a 51% din CFR Marfa catre Grup Feroviar Roman (GFR), companie detinuta de omul de afaceri Gruia Stoica, nu s-a putut finaliza pana la termenul limita, 14 octombrie, pentru ca unele banci creditoare ale CFR Marfa nu si-au dat acordul pentru schimbarea actionariatului, iar Consiliul Concurentei nu a avut timpul necesar pentru a se pronunta asupra tranzactiei.

Contractul arata ca in caz de neindeplinire a uneia dintre conditii pana la termenul convenit de parti ca fiind "data finalizarii" acordul inceteaza de plin drept, fara a mai fi necesara punerea in intarziere sau alta formalitate prelalabila si fara interventia instantei.

"Este o clauza standard intalnita frecvent in contractele de fuziuni & achizitii atunci cand finalizarea (closing-ul) unei tranzactii are loc la o data ulterioara semnarii contractului, sub rezerva indeplinirii unor 'conditii precedente'", potrivit sursei citate.

Consultantii precizeaza ca cele trei conditii de care depindea finalizarea tranzactiei au fost obtinerea avizului Consiliului Concurentei, conversia in actiuni a unor creante detinute de Ministerul Finantelor la CFR Marfa si obtinerea acordului bancilor creditoare cu privire la modificarea structurii actionariatului CFR Marfa, toate acestea depinzand de decizia unor terte parti.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Mediafax
Articol citit de 1322 ori