Companiile de stat, cei mai mari datornici la buget

Marti, 04 August 2009, ora 09:14
1070 citiri
Companiile de stat, cei mai mari datornici la buget

Compania Nationala a Huilei, Societatea Nationala a Carbunelui si CFR-ul sunt institutiile care au acumulat cele mai mari datorii la stat.

Acest lucru s-a facut simtiti in incasarile la buget, prin cresterea restantelor care au crescut in trimestrul al doilea cu 7,6%, la 5,475 miliarde de lei, potrivit datelor Ministerului Finantelor Publice.

Marii contribuabili sunt companiile care au o cifra de afaceri anuala de cel putin 70 milioane de lei.

Cel mai mare datornic la stat a ramas Compania Nationala a Huilei (CNH), cu obligatii restante la bugetul general consolidat de 3,389 miliarde de lei la finele celui de-al doilea trimestru, in crestere cu 3,6% fata de datoriile de 3,271 miliarde de lei raportate la sfarsitul lunii martie.

De asemenea, aproape jumatate din primii zece datornici sunt companii din cadrul CFR.

Asigurarile sociale, cele mai afectate

Cele mai ridicate datorii ale companiilor mari au fost raportate la bugetul asigurarilor sociale de stat, cu un total de 2,73 miliarde de lei, in urcare cu 7,5% de la 2,539 miliarde de lei la finele lui martie.

Concomitent, restantele la bugetul de stat s-au ridicat la 2,111 miliarde de lei, in crestere cu 8% fata de soldul din martie, de 1,954 miliarde lei.

Minele de carbune si datoriile la stat

Pe locul al doilea in clasamentul datornicilor s-a mentinut Societatea Nationala a Carbunelui, ale carei obligatii restante au crescut cu 3,2%, de la 367 de milioane de lei la 379 de milioane de lei.

Pe pozitia a treia s-a situat Compania Nationala de Cai Ferate CFR, care a urcat doua pozitii, in contextul in care datoriile companiei au crescut cu 39,6%, de la 250 de milioane de lei la 349 de milioane de lei.

Dintre primii zece mari debitori, patru sunt companii din cadrul CFR, cu una mai putin comparativ cu nivelul din martie, deoarece CFR Calatori a iesit din topul primilor zece datornici.

Astfel, Electrificare CFR SA si-a mentinut a patra pozitie, insa datoriile sale au crescut in trei luni cu 46 de milioane de lei la 299 de milioane de lei. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#companii, # buget, # institutii , #stiri CFR