Romania trebuie sa acorde stimulente CFR pentru reducerea costurilor si tarifelor practicate la solicitarea Comisiei Europene, care si-a exprimat, joi, "ingrijorarea cu privire la echilibrul financiar al principalului administrator al infrastructurii din Romania in anii urmatori".
Comisia Europeana a cerut Romaniei sa respecte legislatia UE, asigurand echilibrul financiar al administratorului infrastructurii feroviare si a atras atentia ca tarifele aplicate trenurilor de marfa sunt printre cele mai mari din Europa, informeaza Mediafax.
"Reteaua feroviara a fost afectata de deficite semnificative, tot mai mari de la un an la altul, in timp ce tronsoane mari ale retelei nu au fost mentinute in stare buna. In acelasi timp, administratorul infrastructurii nu este stimulat sa reduca costurile si tarifele", se arata intr-un comunicat al CE.
Comisia Europeana se refera la tariful de utilizare a infrastructuri
Executivul european aminteste ca Directiva privind spatiul feroviar unic european solicita statelor membre sa asigure echilibrul financiar al administratorului infrastructurii "prin intermediul unor stimulente eficiente, in vederea reducerii costurilor si a tarifelor".
Comisia Europeana se refera la tariful de utilizare a infrastructurii (TUI), taxa stabilita de CFR pentru operatorii de transport care acopera peste 90% din veniturile administratorului retelei.
Totodata, Comisia subliniaza ca, in timp ce toate coridoarele feroviare principale din Romania sunt electrificate, trenurile diesel trebuie sa contribuie la finantarea echipamentului electric al cailor ferate la acelasi nivel ca trenurile electrice. "Avand in vedere ca directiva UE limiteaza tarifele la costurile directe ale serviciilor de transport feroviar, Comisia solicita Romaniei sa nu impuna aceste tarife trenurilor diesel", se mai arata in comunicat.