CFR scoate linii ferate la licitatie

Luni, 28 Martie 2011, ora 11:42
2192 citiri
CFR scoate linii ferate la licitatie

Ministrul Transporturilor si Infrastructurii, Anca Boagiu, a anuntat luni, in cadrul unui forum, ca vor fi inchisi 1.000 de km de cale ferata la nivelul intregii tari, iar alti 4.000 km cale ferata vor fi scosi la licitatie.

"Sunt 1.000 de km de cale ferata pe care nu mai circula niciun tren si pe care calea ferata ii are in momentul acesta in exploatare. Nu exista banii pentru mentenanta. Reteaua are peste 20.000 km, vom ajunge la 15.000 km: 1.000 km se inchid, iar ceilalti sunt scosi la licitatie.

Sunt liniile neinteroperabile care vor fi exploatate si intretinute de companiile private, ceea ce va duce la diminuarea costurilor de mentenanta pe care le are CFR Infrastructura in acest moment si este doar o parte din planul de restructurare pe care il avem la nivelul companiilor care, asa cum am mai spus, au acumulat in ultimii zece ani datorii care insumeaza astazi 1% din Produsul Intern Brut al Romaniei", a spus Anca Boagiu.

Ministrul a precizat ca programul va incepe de indata ce vor fi publicate liniile si cand actele normative vor fi aprobate de Guvern.

Totodata, Boagiu a afirmat ca licitatiile vor demara luna aceasta, "daca vor fi publicate, sau pe site-uri, in procedura de transparenta".

Potrivit unui proiect de act normativ publicat pe site-ul Ministerului Transporturilor si Infrastructurii (MTI), institutia vrea sa inchida 1.474 km din infrastructura feroviara proprietate publica a statului, aflata in administrarea MTI si data in concesiune CFR SA, de pe 129 sectii de circulatie din tara.

In proiect se mentioneaza ca, pana la aceasta data, "o serie de parti ale infrastructurii feroviare nu prezinta atractivitate pentru operatorii de transport feroviar si nu sunt utile nici pentru activitatile proprii ale CFR SA.

Totodata, partile de infrastructura feroviara neexploatate sunt afectate de cele mai multe ori de furturi si devastari, ceea ce conduce la cheltuieli suplimentare importante pentru completarea infrastructurii cu componentele sustrase sau distruse, iar prin reutilizarea elementelor componente ale partilor de infrastructura feroviara neexploatate si devenite excedentare se pot realiza economii importante".

Astfel, printre altele, de pe sectia Bucuresti Nord-Bucuresti -Azuga se vor inchide 10,54 km de cale ferata, de pe Bucuresti Nord-Agigea-77,59 km, de pe Galati-Faurei-48,44 km, de pe Tecuci - Barlad - Iasi - Ungheni Prut - 40,62 km sau de pe sectia Razboieni- Episcopia Bihor-62,48 kilometri.

In scrisoarea de intentie convenita de Guvern cu FMI se mentiona, printre altele, ca Guvernul vrea sa inchida 1.000 km de cale ferata.

"Reducerea serviciilor va imbunatati si perspectiva financiara pentru CFR Infrastructura. Se vor inchide 1.000 de km de cale ferata pana in august si vor fi dezvoltate planuri pentru intretinerea si eficientizarea a 6.000 km de cale ferata. 

O alternativa ar fi inchiderea si a acestor 6.000 km (30% din sistem).

Un plan strategic va tinti reducerea cu 25% a pierderilor si eliminarea arieratelor noi in 2011" se mentioneaza in scrisoarea de intentie.

#cfr, #anca boagiu, #cai ferate, #licitatie , #stiri CFR