Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

CFR SA va primi esalonat restantele datorate de operatorii privati

CFR SA va primi esalonat restantele datorate de operatorii privati


CFR SA, administratorul retelei feroviare, a convenit cu operatorii privati de transport de marfa cu restante financiare catre companie ca platile sa fie efectuate esalonat, in urmatoarele cinci luni.

Directorul general al CFR, Dimitris Sophocleous, s-a intalnit saptamana trecuta cu mai multi operatori privati, discutiile vizand printre altele situatia datoriilor si a creantelor pe care compania de stat le are de recuperat pentru Taxa de Utilizare a Infrastructurii (TUI).

"S-au stabilit de comun acord conditiile de plata a datoriilor financiare inregistrate de operatorii privati pentru neachitarea TUI, prin respectarea termenelor de plata a datoriilor curente aferente TUI, precum si cresterea cuantumului de garantie prevazuta in contractul de acces pe infrastructura, astfel incat CFR SA sa acopere valoarea unor posibile datorii viitoare. De asemenea, pentru operatorii privati care au restante financiare pentru taxa de utilizare a infrastructurii aferente perioadelor anterioare, plata se va face esalonat pe o perioada de 5 luni", a anuntat joi CFR, intr-un comunicat.

Compania nu precizeaza cati bani are de primit pentru TUI si nici de la ce companii.

Taxa de utilizare a infrastructurii acopera peste 90% din veniturile CFR SA. Compania nu incaseaza insa banii la timp banii, nici de la societatile de stat CFR Calatori si CFR Marfa nici de la operatorii privati, astfel ca acumulase anul trecut datorii de patru miliarde de lei catre bugetul de stat.

In 2011 administratorul retelei a interzis accesul pe sine pentru cateva companii private cu obligatii restante, revenind asupra deciziei dupa ce a primit o parte din bani.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1324 ori