CFR Marfa stinge din debitul la CFR, preluand obligatiile de 606 milioane lei catre ANAF

Marti, 09 Aprilie 2013, ora 08:50
2314 citiri
CFR Marfa stinge din debitul la CFR, preluand obligatiile de 606 milioane lei catre ANAF

Agentia Nationala de Administrare Fiscala va prelua partial debitul restant al Companiei Nationale de Cai Ferate CFR SA catre Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului, in cuantum de 119 milioane lei, in timp ce obligatiile fiscale ale societatii administrate de catre ANAF, in suma de 605,968 milioane lei, vor fi transmise CFR Marfa, care isi va stinge astfel, partial, debitul catre CFR SA, conform unui proiect de Ordonanta de Urgenta publicat pe site-ul Ministerului Transporturilor.

"Prin preluarea acestor obligatii fiscale, Societatea Nationala de Transport Feroviar de Marfa 'CFR Marfa' S.A. este noul debitor al acestor obligatii fiscale, iar obligatiile corespunzatoare ale Companiei Nationala de Cai Ferate se sting. Sechestrele asiguratorii aplicate asupra bunurilor Companiei Nationale de Cai Ferate 'CFR' SA pentru executarea obligatiilor fiscale transmise se mentin in scopul garantarii obligatiilor fiscale ce fac obiectul preluarii", se mentioneaza in proiectul de OUG.

Dupa preluarea debitului, ANAF, prin organul fiscal competent, va proceda la scaderea creantei bugetare restante, in cuantum de 605.968.695 lei, administrata de aceasta la Compania Nationala de Cai Ferate 'CFR' S.A., din evidenta fiscala si implicit la scaderea ei din contabilitatea bugetara.

Concomitent, ANAF va proceda la inscrierea in evidentele fiscale si in contabilitatea bugetara a creantei bugetare restante, in cuantum de 605,968 milioane lei, administrata de aceasta la Societatea Nationala de Transport Feroviar de Marfa 'CFR Marfa' SA, aceasta obligatie neconstituind o obligatie fiscala noua.

Aceasta procedura se poate realiza prin incheierea unei Conventii intre CFR Marfa SA, CFR - SA si Agentia Nationala de Administrare Fiscala.

Conform prevederile din Noul Cod Civil, obligatia de a plati o suma de bani ori de a executa o alta prestatie poate fi transmisa de debitor unei alte persoane printr-un contract incheiat intre debitorul initial si noul debitor sub rezerva acordului creditorului. Prin aceeasi procedura, anterior aplicarii acestei masuri, se va prelua de catre Agentia Nationala de Administrare Fiscala debitul restant, in cuantum de 119 milioane lei, pe care CFR S.A. il inregistreaza la Autoritatea AVAS.

Conform motivarii proiectului de act normativ, promovarea acestor masuri este necesara avand in vedere faptul ca reducerea arieratelor catre bugetul general consolidat este una dintre tintele convenite prin Scrisoarea de intentie si Memorandumul tehnic de intelegere din Aranjamentul Stand-by de tip preventiv dintre Romania si Fondul Monetar International.

"Neincadrarea in tinta de reducere a arieratelor convenita cu FMI ar avea drept consecinta derularea cu dificultate a Aranjamentului Stand-by. Astfel, prin acest Acord s-au prevazut si tinte trimestriale de reducere a stocului de arierate ale operatorilor economici catre bugetul general consolidat, inclusiv o serie de masuri concrete. Prin urmare, se impune luarea unor masuri pentru indeplinirea obiectivelor asumate de Guvernul Romaniei in scopul reducerii plafonului de arierate. Caracterul de urgenta este justificat de necesitatea adoptarii acestei masuri in vederea stingerii creantelor catre bugetul de stat, atenuand astfel si impactul social al proceselor de restructurare si reorganizare a societatilor comerciale", se spune in motivare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

China folosește inteligența artificială pentru a influența alegerile din SUA
China folosește inteligența artificială pentru a influența alegerile din SUA
Potrivit unui raport recent publicat de Microsoft Threat Analysis Center (MTAC), atât China cât și Coreea de Nord intensifică eforturile de a influența procesul electoral din Statele Unite ale...
Elon Musk vrea să-i taxeze pe utilizatorii care postează și dau ”like-uri”
Elon Musk vrea să-i taxeze pe utilizatorii care postează și dau ”like-uri”
Elon Musk, cunoscut pentru abordările sale inovative și adesea controversate în tehnologie, a avut în vedere transformarea platformei de social media Twitter, acum redenumită X, într-un...
#CFR Marfa datorii, #CFR datorii, #CFR Marfa debit CFR , #stiri CFR