CFR Marfa incepe disponibilizarile din 2014

Luni, 11 Noiembrie 2013, ora 13:46
2021 citiri
CFR Marfa incepe disponibilizarile din 2014

CFR Marfa va disponibiliza dintre angajati in 2014, persoanele disponiblizate urmand insa sa primeasca un venit lunar de completare dupa desfacerea contractului de munca, in conditiile in care legislatia actuala, modificata recent de Guvern, nu mai prevede astfel de plati si pentru aceasta companie.

In luna august, cand CFR Marfa era in proces de privatizare, Guvernul a decis ca venitul lunar de completare pentru sprijinirea angajatilor disponibilizati din companii de stat pana la gasirea unui nou loc de munca nu va mai fi acordat tuturor, ca pana in prezent, ci doar salariatilor concediati colectiv din anumite companii, printre care CFR S.A. si CFR Calatori, nu si CFR Marfa.

Prin ordonanta de urgenta, Guvernul va aproba insa o exceptie si va decide ca acest venit de completare sa fie acordat si persanelor care urmeaza sa fie disponibilizate de la CFR Marfa.

"In baza angajamentelor asumate cu organismele financiare internationale, CFR Marfa este angajata in procesul de privatizare pana in luna mai 2015, fapt pentru care in cursul anului 2014 aceasta societate va efectua disponibilizari colective de personal. Se propune exceptarea CFR Marfa SA de la prevederile articolului 10 din Ordonanta de urgenta a Guvernului 29/2013 (in baza careia disponibilizatii CFR Marfa nu ar mai primi venit de completare-n.r.), astfel incat persoanele disponibilizate sa beneficieze de venit lunar de completare. Aceasta masura este menita sa atenueze tensiunile sociale ce pot fi determinate de disponibilizarile colective efectuate de catre CFR Marfa", arata Guvernul.

Cum se va acorda venitul de completare

Conform legii aplicate pana in prezent, persoanele disponibilizate primesc indemnizatie de somaj, venit lunar de completare si plati compensatorii acordate in conformitate cu prevederile contractelor de munca aplicabile la nivelul fiecarei societati. Venitul lunar de completare este stabilit odata cu indemnizatia de somaj si este egal cu diferenta dintre salariul individual mediu net pe ultimele 3 luni inainte de concediere, stabilit pe baza clauzelor din contractul individual de munca, dar nu mai mult decat salariul mediu net pe economie din luna ianuarie a anului in care s-a efectuat concedierea, comunicat de Institutul National de Statistica, si nivelul indemnizatiei de somaj.

Venitul de completare este acordat lunar, pe perioade stabilite diferentiat, in functie de vechimea in munca a persoanelor concediate in conditiile prezentei ordonante de urgenta, respectiv pe 12 luni, pentru persoanele care au o vechime in munca cuprinsa intre 3 -10 ani, pe 20 de luni, pentru persoanele care au o vechime in munca cuprinsa intre 10 si 15 ani, pe 22 de luni, pentru salariatii care au o vechime in munca cuprinsa intre 15 si 25 de ani, si pe 24 de luni, pentru salariatii care au o vechime in munca de peste 25 de ani.

Noul termen pentru finalizarea privatizarii CFR Marfa este jumatatea anului 2015.

Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#disponibilizari CFR Marfa, #concedieri CFR Marfa, #venit lunar de completare CFR , #stiri CFR