Ce sporuri a acordat CFR Calatori angajatilor in 2009?

Miercuri, 19 Mai 2010, ora 09:37
1728 citiri
Ce sporuri a acordat CFR Calatori angajatilor in 2009?

Companiile feroviare care au platit in 2009 sporuri si prime angajatilor in conditiile in care au continuat sa acumuleze pierderi importante au comunicat, marti, ca au achitat astfel drepturi pentru vechime si conditii de munca, dar si pentru ore festive si titlul de doctor in cazul CFR Calatori, precizeaza Mediafax.

Compania feroviara de transport calatori a transmis ca suma de 236,4 milioane lei achitata in total pentru sporuri reprezinta contravaloarea sporurilor acordate pentru vechime in munca, timpul lucrat in timpul noptii, "conducere simplificata a locomotivelor", "ore festive", conducere formatie de lucru, precum si spor pentru salariatii care au obtinut titlul stiintific de doctor.

La acestea se adauga atat un spor pentru lucru sistematic peste programul normal, dar si unul pentru ore suplimentare, cat si un spor pentru conditii grele in munca, dar si unul pentru conditii periculoase si inca unul pentru conditii vatamatoare (nocive).

Suma de 11 milioane lei reprezinta contravaloarea tichetelor de masa acordate salariatilor in lunile ianuarie, februarie si martie 2009, precum si acordarea de ajutoare materiale din fondul de 2% la fondul de salarii pentru boli grave si incurabile pentru salariati.

"De asemenea, mentionam ca in anul 2009, la CFR Calatori nu s-au mai acordat primele de sarbatoarea Pastelui, a Craciunului, de Ziua Feroviarului si incepand cu luna aprilie 2009 nici a bonurilor de masa, iar bonusuri precum tichete de vacanta si de cresa nu au fost acordate niciodata", sustine CFR Calatori.

La randul sau, compania CFR a comunicat ca a acordat fiecarui angajat o prima de vacanta, la data inceperii concediului de odihna, precum si sporuri pentru vechime, pentru munca feroviara, la care se adauga atat sporul pentru conditii periculoase, cat si cel pentru conditii grele de munca.

CFR a acordat tichete de masa salariatilor in luna ianuarie 2009, in valoare de 4,09 milioane lei, iar diferenta de 9,90 milioane lei a reprezentat-o contravaloarea ajutoarelor sociale acordate salariatilor (in caz de deces, la nasterea unui copil, in cazul unei boli grave/incurabile etc.).

"CFR SA nu a acordat niciodata tichete de vacanta si tichete de cresa. De asemenea, din cauza situatiei economico-financiare, CFR nu a acordat in cursul anului 2009, desi era prevazut in contractul colectiv de munca, prima de Craciun, prima de Paste sau prima pentru Ziua Feroviarilor", mai transmite CFR.

Un document ministerial prezentat, marti, de MEDIAFAX releva ca Guvernul a platit in 2009 companiilor cu pierderi bonificatii prin sporuri si prime de peste 1,3 miliarde lei si tichete de masa, vacanta si cresa de aproape 100 milioane lei, in conditiile in care arieratele lor s-au ridicat la 14 miliarde lei, iar pierderile totale au urcat la 3,2 miliarde lei.

Pentru activitatea acestor companii, directorii generali au incasat prin contractul anual de mandat pana la 84.000 lei, fara sa suporte vreo sanctiune.

Toate aceste companii cu pierderi sunt incluse in scrisoarea de intentie convenita de Executiv cu Fondul Monetar International, pentru ca situatia financiara sa fie supravegheata cu prioritate in vederea reducerii volumului de subventii.

Conform documentului, cel mai mare pachet de bonificatii a fost acordat la Compania Nationala Cai Ferate CFR, de 314,2 milioane lei sub forma de prime si sporuri, la care s-au adaugat alte 13,9 milioane lei bonusuri acordate sub forme exemplificate in document ca tichete de masa, de vacanta si de cresa.

La finele acestei perioade, CFR a inregistrat arierate de 3,2 miliarde lei, din care 977,1 milioane lei la bugetul general consolidat (407 milioane lei la bugetul de stat, 20,2 milioane lei la bugetul local si 549,8 milioane lei la bugetul asigurarilor sociale) si 2,2 miliarde lei catre alti creditori (1,8 miliarde lei catre entitati cu capital de stat si 388,9 milioane lei catre companii private si alti creditori), iar pierderile indicate in document ca fiind inregistrate in decembrie 2009 s-au ridicat la 935 milioane lei (fata de o pierdere neta de 782,2 milioane lei la finele anului 2008).

Pe lista figureaza cu un fond consistent de bonificatii si CFR Calatori, cu 236,4 milioane lei ca prime si sporuri si inca 11 milioane lei bonusuri acordate sub forme exemplificate in document ca tichete de masa, de vacanta si de cresa, intr-un an la finalul caruia compania a acumulat arierate totale de 495,2 milioane lei, din care 41,2 milioane lei la bugetul consolidat (11,3 milioane lei la bugetul de stat si 29,9 milioane lei la bugetul asigurarilor) si 454 milioane lei catre alti creditori (319 milioane lei catre entitati cu capital de stat si 135 milioane lei fata de companii private si alti creditori).

Tot la sfarsitul anului 2009, pierderile CFR Calatori s-au cifrat la 252 milioane lei.

Datele din material indica totodata ca la niciuna dintre aceste companii nu au fost aplicate directorilor sanctiuni aferente contractului de mandat.

Alaturi de aceste bonificatii, Guvernul a mai asigurat subventii si transferuri bugetare totale de 2,6 miliarde lei, din care 1,1 miliarde lei catre CFR Calatori.

Potrivit acordului stand-by cu FMI, intreprinderile cu capital majoritar de stat sau la care statul este unic actionar ar trebui monitorizate pentru imbunatatirea performantelor, care trebuie sa se regaseasca in ultima instanta in reducerea arieratelor si cresterea profitabilitatii.

#calatori, #cfr, #prime, #sporuri, #suma , #stiri CFR