Berceanu propune proiecte pentru protectia sociala a disponibilizatilor din 13 societati feroviare

Luni, 05 Octombrie 2009, ora 15:41
1905 citiri
Berceanu propune proiecte pentru protectia sociala a disponibilizatilor din 13 societati feroviare

Ministrul transporturilor si infrastructurii, Radu Berceanu, a supus, luni, dezbaterii publice un proiect de act normativ, privind potectia celor circa 10.342 de persoane disponibilizate din sistemul feroviar si altul pentru aprobarea listei societatilor care vor beneficia de protectie sociala.

"Ministrul Transporturilor si Infrastructurii, Radu Berceanu, a propus dezbaterii publice doua proiecte de acte normative, unul privind protectia sociala acordata persoanelor disponibilizate prin concedieri colective efectuate ca urmare a restructurarii si reorganizarii unor societati si companii din domeniul feroviar si altul referitor la aprobarea listei societatilor care beneficiaza de protectia sociala acordata persoanelor disponibilizate" potrivit proiectelor de acte normative.

Primul proiect de Ordonanta de Urgenta a Guvernului prevede ca persoanele disponibilizate in conditiile Ordonantei de Urgenta beneficiaza de o suma egala cu doua salarii medii nete pe economie, din luna ianuarie a anului in care s-a efectuat concedierea, de indemnizatie de somaj si venit lunar de completare.

De asemenea, proiectul prevede ca venitul lunar de completare se stabileste odata cu indemnizatia de somaj si este egal cu diferenta dintre salariul individual mediu net pe ultimele 3 luni inainte de concediere (stabilit pe baza clauzelor din contractul individual de munca, dar nu mai mare decat salariul mediu net pe economie din luna ianuarie a anului in care s-a efectuat concedierea, comunicat de Institutul National de Statistica) si nivelul indemnizatiei de somaj.

Venitul de completare se acorda lunar, pe perioade stabilite diferentiat, in functie de vechimea in munca a persoanelor concediate in conditiile acestei ordonante de urgenta, respectiv 20 de luni, pentru persoanele care au o vechime in munca de pana la 15 ani, 22 de luni, pentru salariatii care au o vechime in munca cuprinsa intre 15 si 25 de ani si 24 de luni, pentru salariatii care au o vechime in munca de peste 25 de ani.

Dupa expirarea perioadei de acordare a indemnizatiei de somaj, persoanele concediate beneficiaza, pana la incheierea mentionate, de un venit lunar de completare egal cu salariul individual mediu net pe ultimele trei luni inainte de concediere, stabilit pe baza clauzelor din contractul individual de munca, dar nu mai mult decat salariul mediu net pe economie din luna ianuarie a anului in care s-a efectuat concedierea, comunicat de Institutul National de Statistica.

Al doilea proiect de Hotarare de Guvern stabileste lista societatilor care beneficiaza de protectia sociala acordata persoanelor disponibilizate prin concedieri colective efectuate ca urmare a restructurarii si reorganizarii unor societati nationale, regii autonome, companii nationale si societati comerciale cu capital majoritar de stat din domeniul feroviar.

Societati mentionate in actul normativ ce va fi supus dezbaterii publice sunt CFR SA, care ar urma sa disponibilizeze 600 de persoane, CFR Calatori 1.032 si CFR Marfa 6.700.

La societatile Electrificare CFR prounerea este sa fie disponibilizati 236 de angajati, la Intretinere mecanica a Caii Ferate 23, la Tipografia Filaret 44, la Societatea Informatica Feroviara 38, la Sere si Pepiniere 15.

Printre societatile propuse mai sunt CFR SCRL Brasov unde vor fi disponibilizate 221de persoane, de la Voiaj -CFR 89, de la CFR GEVARO alte 44 de persoane, 800 angajati vor fii disponibilizati de la CFR IRV si alti 500 de la societatea CFR IRLU. In total numarul total propus pentru disponibilizare ajunge la 10.342.

 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#indemnizatie, # somaj, # concedieri, # venituri, # protectie sociala , #stiri CFR