Berceanu: In urma disponibilizarilor de la CFR, infrastructura va merge "mult mai bine"

Luni, 08 Martie 2010, ora 23:26
2452 citiri
Berceanu: In urma disponibilizarilor de la CFR, infrastructura va merge "mult mai bine"

Ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, a comentat luni disponbilizarile de la CFR, afirmand ca nu se poate merge pe un sistem feroviar care nemultumeste pe toata lumea, cu un personal extrem de numeros, platit destul de bine si care "se infrupta" din banii publici.

Berceanu a declarat luni, inainte de intalnirea cu deputatii democrat-liberali, ca nu este posibil ca societati ale caror incasari au scazut in 2009 la jumatate fata de 2008, sa aiba "acelasi numar de personal".

"Atata vreme cat angajatii disponbilizati raman in posturi, se infrupta din banii dvs. (...) Nu se poate sa mergem pe un sistem feroviar care nemultumeste pe toata lumea si are un personal extrem de numeros, platit destul de bine si cu tot felul de facilitati. Nu cred ca e in regula.

De-aia suntem pusi ministrii, administratori, ca sa echilibram lucrurile intre venituri si cheltuieli . Nu se poate ca o societate care primeste subventii din banii dvs, sa aiba cheltuieli salariale mai mult decat toate subventiile la un loc", a apreciat ministrul.

El a concluzionat aratand ca, in urma acestei masuri, "infrastructura va functiona mult mai bine".

"Totdeauna cand, intr-un loc, personalul e excedentar, in afara de faptul ca sunt cheltuieli foarte mari, activitatea merge mai prost. Si la dvs in redactie, daca sunt de doua ori mai multi, nu mai aveti loc la calculatoare", le-a explicat ministrul jurnalistilor.

Solicitat sa comenteze amenintarile cu greva din partea sindicalistilor, ministrul a spus: "Asta e, este dreptul dumnealor. Nu mai avem ce negocia. Oricum, am gasit multe solutii in favoarea lor, pe care nu le aveau in contractul colectiv de munca, deci au totusi un intreg pachet salarial social pentru ca aceasta masura sa fie ceva mai usor de suportat".

CFR Marfa disponibilizeaza luni, 8 martie, aproximativ 4.800 de angajati, urmand ca in aprilie sa fie restructurate alte 1.000 de posturi de la CFR Calatori, iar in luna mai - alte 2.500 de la CFR Infrastructura.

Celor aproximativ 4.800 de angajati ai CFR Marfa ce vor fi disponibilizati de luni li se vor acorda intre 12 si 15 salarii compensatorii, in functie de vechime. Alti 1.500 de salariati din cadrul institutiei si-au dat demisia sau au iesit la pensie si nu vor mai primi salarii compensatorii.

De asemenea, circa 1.000 de salariati de la CFR Calatori vor primi preavizele pentru disponibilizare in luna aprilie, iar circa 2.500 de angajati de la CFR Infrastructura, ce urmeaza sa fie disponibilizati, le vor primi in luna mai, declara recent pentru NewsIn, presedintele Federatiei Nationale Feroviare Miscare Comercial (FNFMC), Gheorghe Fratica. 

#berceanu, #disponibilizari, #cfr, #infrastructura , #stiri CFR