Avem nevoie de cel putin 3000 km de drumuri pentru a circula normal

Luni, 27 Aprilie 2009, ora 09:42
1721 citiri
Avem nevoie de cel putin 3000 km de drumuri pentru a circula normal

In Romania se va putea circula relativ normal dupa 2013, cu conditia sa se reabiliteze aproximativ 3.000 de kilometri si sa fie finalizat cel putin un culoar din autostrada Constanta-Nadlac, au declarat surse din cadrul Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale.

Potrivit sursele citate, traficul se desfasura in 1990 in proportie de 90% pe CFR si doar 9% pe celelalte module de transport. Anul 2007 a adus o crestere cu 87% a traficului auto si doar 13% pe alte module de transport, in timp ce "zestrea pe infrastructura" a crescut doar cu kilometri realizati la Autostrada Bucuresti- Cernavoda si cateva tronsoane din Centura Pitesti si Craiova la patru benzi.

"Traficul rutier a crescut de la 400.000 de autovehicule in 1990 la 3,2 milioane vehicule in prezent, observandu-se o crestere de opt ori a numarului de vehicule. Cu toate acestea, fondurile s-au mentinut procentual la nivelul anului 1990, cu exceptii de un procent in plus in anii electorali. Astfel, nealocarea sumelor necesare catre CFR Marfa si lipsa concurentei intre segmentul auto si cel pe calea ferata duce in consecinta la distrugerea dumurilor. Traficul auto de marfa a crescut deoarece este mai ieftin decat cel pe calea ferata, si a devenit sufocant ," au declarat surse din cadrul Ministerului Transporturilor, citate de NewsIn.

La ora actuala, in Romania sunt 16.369 de kilometri de drumuri nationale din care 6.072 kilometri drumuri deschise traficului european.

Reprezentantii MTI considera ca reteaua este mult prea mare pentru Ministerul Transporturilor si Infrastructurii, iar resursele financiare insuficiente. Astfel, UE aloca, pentru perioada 2007-2013, circa 2,2 miliarde euro din fonduri structurale plus 500 miliarde euro din fonduri de coeziune, in conditiile in care numai tronsonul de autostrada Pitesti- Sibiu costa 3 miliarde de euro, bani care nu pot rezolva problemele infrastructurii si intretinerii celor 16.369 de kilometri.

Conform CNADNR, in 2009 se vor finaliza cei 42 de kilometri de pe tronsonul 2B Campia Turzii-Gilau al Autostrazii Transilvania, Centura Sibiu aproape 13 kilometrii si Centura Ploiesti Vest alti 12 kilometri.

In 2010 ar urma sa fie finalizate alte lucrari: Autostrada Bucuresti Ploiesti, Centura Bucuresti Nord, Centura Cluj Est, Centura Oradea, iar Bechtel sa finalizeze alti 30-40 de kilometri din tronsonul 3C si Centura Arad, in functie de banii alocati .

Pentru 2011-2012 compania de drumuri estimeaza finalizarea Autostrazii Timisoara-Lugoj-Deva, DN5 Calugareni-Bucuresti si Centura Bucuresti Sud.

Potrivit datelor companiei, sumele alocate pentru proiectele CNADNR respectiv bugetul de venituri si cheltuieli pentru 2009 care totalizeaza 7,49 miliarde lei defalcat arata astfel: pentru constructii autostrazi 3,57 miliarde lei, reabilitari/modernizari drumuri nationale 1,09 miliarde lei, intretinerea drumurilor nationale 1,5 miliarde lei, investitii, exclusiv autostrazile Brasov-Bors si Bucuresti-Brasov aproape 782 milioane lei, reparatii capitale 160,6 milioane lei si pentru poriectele de eliminare a efectelor inundatiilor 378,4 milioane lei.

Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania a cheltuit 2,1 miliarde lei "pentru construirea de autostrazi" in 2008, aproape jumatate din bugetul de 5,8 miliarde lei, declarau la finele anului trecut pentru NewsIn reprezentantii companiei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Samsung și Qualcomm vor să ducă viteza 5G la alt nivel. Despre ce tehnologie este vorba
Samsung și Qualcomm vor să ducă viteza 5G la alt nivel. Despre ce tehnologie este vorba
Samsung și Qualcomm au anunțat recent rezultatele promițătoare ale testelor efectuate cu tehnologia avansată de modulație 1024 QAM (Quadrature Amplitude Modulation), înregistrând o...
Motivul pentru ca unii utilizatori vor evita achiziționarea noului Huawei Pura 70
Motivul pentru ca unii utilizatori vor evita achiziționarea noului Huawei Pura 70
Săptămâna trecută, Huawei a lansat seria Pura 70, care a înregistrat vânzări impresionante pe piața din China. Cu toate acestea, perspectivele pentru piețele occidentale sunt mai...
#drumuri, # auto, # finalizat, # sume, # milioane , #stiri CFR