Alexandru Nazare: Ministerul Transporturilor isi asuma esecul privatizarii CFR Marfa

Marti, 22 Octombrie 2013, ora 17:59
1426 citiri
Alexandru Nazare: Ministerul Transporturilor isi asuma esecul privatizarii CFR Marfa
Alexandru Nazare, fost ministru al Transporturilor in timpul guvernului Ungureanu

PDL considera ca Ministerul Transporturilor isi asuma vina pentru esecul privatizarii CFR Marfa prin returnarea banilor de garantie si a celor din contul escrow catre GFR si cere o verificare din partea Corpului de Control al premierului.

Vicepresedintele PDL Alexandru Nazare a facut aceasta precizare intr-o o conferinta de presa, aratand ca este inadmisibil ca, dupa atata tevatura, ministerul returneaza banii cu o "seninatate de nedescris" si operatorul privat nu are nimic de suferit, in schimb, statul pierde bani si credibilitate.

"Ministrul Transporturilor, Ramona Manescu, a anuntat faptul ca banii in forma de garantie si cei virati in contul escrow de catre GFR vor fi returnati de catre Ministerul Transporturilor. Prin acest lucru Ministerul Transporturilor si Guvernul USL nu face decat sa isi asume vina pentru esecul acestei privatizari. Se vede, astfel, ca acele conditii suspensive care au fost cuprinse in strategia de privatizare, preluate in contractul de privatizare semnat, au facut de asa natura incat operatorul privat ajuns pana la finalul procedurii GFR sa nu aiba nimic de suferit in cazul esecului privatizarii. In schimb, statul are foarte multe de suferit: pierde bani, pierde credibilitate si compromite de fapt un viitor demers in privinta acestei privatizari", a spus Nazare.

El a aratat ca este inadmisibil ca nimeni nu este tras la raspundere pentru esecul acestei privatizari.

"Mi se pare inadmisibil dupa toata tevatura facuta in acest caz sa asistam la un act cum am asistat astazi, in care, cu o seninatate de nedescris, Ministerul Transporturilor returneaza acesti bani. Mi se pare inadmisibil cand vedem ca se intampla acest lucru, ca totusi nimeni nu este tras la raspundere", a mai spus Nazare.

El a adaugat ca sunt multe incertitudini si intrebari la care Guvernul nu raspunde si PDL solicita un control al Corpului de Control al prim-ministrului.

"Va imaginati cat de dificla este in momentul de fata relansarea acestei privatizari. Si sunt si foarte multe incertitudini si intrebari la care Guvernul, prim-ministrul, Ponta, ministrul Transporturilor nu raspund (...). Nu stim cine sunt responsabilii pentru acest esec, nu exista un control. Noi solicitam un control din partea Corpului de Control al prim-ministrului sa stim cine este responsabil", a afirmat Nazare.

El a aratat ca motiunea simpla a PDL pe aceasta tema semnaleaza "cateva lucruri care sunt de domeniul absurdului".

"In primul rand, ca avem un consultant, care a efectuat privatizarea, care a fost platit de doua ori. In al doilea rand avem peste 500 de mii de euro dati pentru publicitate cu o saptamana inainte de depunerea ofertelor. Unde s-au dus acesti bani? Mai mult decat atat, CFR Marfa a fost timp de patru, cinci luni de zile paralizat (...). Ce propunem? In primul rand vrem sa vedem din partea acestui Guvern ca isi asuma o strategie de finantare a sectorului feroviar (...). In al doilea rand, cerem imperativ sa fie facuta o reevaluare a activelor CFR Marfa, daca se face o viitoare privatizare. Cerem ca viitoarea strategie de privatizare sa fie dezbatuta transparent, cu implicarea Parlamentului", a mai spus Nazare.

#privatizare cfr marfa, #vanzare CFR Marfa, #CFR Marfa Nazare , #stiri CFR