Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

50% din farmacii, amenintate de faliment

50% din farmacii, amenintate de faliment

Aproape jumatate din farmaciile din Romania risca sa ajunga pana la finele anului in incapacitate de plata a datoriilor catre furnizori sau catre buget, ca urmare a prelungirii termenului de incasare a facturilor de la casele de asigurari, potrivit Colegiului Farmacistilor din Romania (CFR).

In Romania exista 4.000-5.000 de farmacii, individuale sau care fac parte din retele, precizeaza Mediafax.

"In prezent, o treime din farmacii sunt in insolventa, iar in fiecare saptamana creste numarul de unitati date in judecata pentru recuperarea datoriilor de catre furnizori. Daca nu se va gasi o solutie, pana la finele anului, jumatate din numarul farmaciilor din Romania risca sa intre in incapacitate de plata", a declarat, miercuri, intr-o conferinta de presa, secretarul general al Colegiului Farmacistilor, Ioan Uivarosi.

El a explicat ca principala cauza pentru intrarea in incapacitate de plata o reprezinta extinderea termenului de incasare a facturilor de la casele judetene de asigurari, de la 90 zile la 180 zile.

Reprezentantul Colegiului Farmacistilor a mai spus ca cea mai mare parte a datoriilor este acumulata din lunile iunie-iulie, insa exista si facturi neincasate pentru medicamente din programele nationale din perioada martie-aprilie.

"Noi nici nu am ajuns sa ne facem proiectia bugetelor pentru 2010, mai ales ca nu vom primi bani pana la sfarsitul anului, iar pentru toate medicamentele pe care noi le dam prin programele nationale sau din lista de compensate vom primi bani peste sapte luni. Cred ca ne vom vedea banii abia prin vara anului viitor, dar intre timp noi trebuie sa platim TVA si salariile angajatilor", a explicat Uivarosi.

Potrivit acestuia, desi termenul de incasare a facturilor pentru medicamentele din programele nationale si cele compensate a fost stabilit la 90 de zile si 180 de zile, in realitate farmaciile isi primesc banii abia dupa sapte luni.

"Se calculeaza 180 de zile de la acceptarea facturii de catre Casa de Asigurari de Sanatate, insa timpul scurs de la eliberarea medicamentului a ajuns deja la doua-trei saptamani", a precizat reprezentantul Colegiului.

Guvernul a autorizat Casa Nationala de Asigurari de Sanatate si casele judetene sa contracteze suplimentar in acest an servicii medicale si medicamente in limita a 2,8 miliarde lei, termenul de achitare a acestora fiind extins cu pana la 180 zile, astfel incat platile sa poata fi efectuate in 2010.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1669 ori
Citeste mai multe desprefaliment farmacii medicamente