Facturi restante. Cat datoreaza firmele romanesti furnizorilor de energie

Miercuri, 24 Iulie 2013, ora 13:30
1531 citiri
Facturi restante. Cat datoreaza firmele romanesti furnizorilor de energie

Firme de stat si private, din care unele in insolventa, au datorii catre furnizorii de electricitate de peste 1 miliard de lei, din care mai mult de jumatate sunt ale CFR, potrivit unei asociatii a companiilor din sectorul energetic.

"O problema majora ramane cea privind arieratele companiilor de stat catre furnizorii de energie. Unul dintre cei mai mari debitori este in continuare CFR, care inregistra, la jumatatea acestui an, datorii de aproximativ 525 millioane lei catre companiile din sectorul energetic. Alte aproximativ 520 de milioane de lei ar trebui recuperate de la clienti aflati in insolventa", se arata intr-un comunicat al Federatiei Patronale a Asociatiilor Companiilor de Utilitati din Energie (ACUE).

Reprezentantii ACUE au aratat ca furnizorii sunt fortati sa-i alimenteze cu energie si gaze pe clientii in insolventa, chiar daca acestia nu-si platesc facturile. Avand in vedere ca pentru astfel de clienti nu exista sanctiuni, exista pericolul ca rau-platnicii sa abuzeze de situatie. Aceasta tendinta este valabila atat pentru clientii privati, cat si pentru cei de stat. Foarte importanta in acest sens este propunerea de modificare a Codului insolventei, prin care clientii aflati in astfel de situatii sa fie obligati sa-si achite datoriile, conform sursei citate.

Conducerea ACUE a avut marti o intalnire cu reprezentantii FMI, Comisiei Europene si Bancii Mondiale, carora le-a transmis ca liberalizarea pieteie de energie, chiar daca este necesara, va cauza "probleme de suportabilitate".

"Este incurajator ca autoritatile romane au inceput sa aplice acest calendar de deschidere graduala a pietei energetice. Suntem de acord cu faptul ca ar putea exista anumite probleme de suportabilitate a acestui calendar pentru anumite industrii. Avem intelegere pentru acest lucru, dar totusi credem ca o incetinire a aplicarii calendarului nu ar fi tocmai un semnal bun", potrivit ACUE.

#companii energie, #datorii firme romanesti energie , #Rezultate financiare