Relu Fenechiu: CFR Marfa va avea management privat

Vineri, 21 Decembrie 2012, ora 16:35
1662 citiri
Relu Fenechiu: CFR Marfa va avea management privat

CFR Marfa va avea management privat, iar la privatizare vor fi scoase doar 20% din actiuni, a declarat vineri, ministrul desemnat al Transporturilor, Relu Fenechiu, cu ocazia audierilor in comisiile de specialitate ale Parlamentului.

'Nu cred ca societatile care au pierderi trebuie privatizate. Intai este necesara obtinerea de profit si apoi putem trece la privatizare. La CFR Marfa trebuie sa implementam management privat si apoi vom trece la scoaterea la privatizare doar a unui procent de 20 la suta', a explicat ministrul desemnat al Transporturilor.

CFR Marfa trebuia sa fie privatizata pana la 31 decembrie 2012, conform intelegerii cu Fondul Monetar International. Pentru acest lucru era necesar un ultim aviz din partea CSAT.

Acest ultim aviz nu a venit, ceea ce a dus la amanarea privatizarii. Ministerul Transporturilor primise toate avizele din partea celorlalte ministere pentru privatizarea integrala a societatii iar, in perioada urmatoare, in lipsa unui aviz de la CSAT, necesar avand in vedere ca CFR Marfa este o companie strategica, ministerul va continua evaluarea terenurilor companiei si realizarea altor proceduri, pentru pregatirea privatizarii ulterioare a societatii.

Societatea CFR Marfa se afla intr-o situatie extrem de delicata, cu datorii de 450 milioane de euro in acest an comparativ cu un profit de 250 milioane euro la inceputul anilor 2000.

De asemenea, nici situatia parcului rulant nu este mai buna, 13.000 din cele 30.000 de vagoane ale companiei urmand sa fie vandute la fier vechi pentru ca au durata de viata depasita. Restructurarea, simptomatic pentru companiile de stat din Romania, nu a vizat managementul, ci marea masa a salariatilor, de la 30.500 de angajati in 1998, la infiintare, compania ajungand la doar 9.100 salariati in prezent.

Compania detinea in 2010 parc de material rulant de peste 42.000 de vagoane si peste 900 locomotive.

CFR Marfa are prevazute in bugetul pentru 2012, publicat in Monitorul Oficial, venituri de peste 1,222 miliarde lei si cheltuieli de 1,317 miliarde lei, urmand sa incheie anul cu pierderi estimate la 95 milioane lei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Elon Musk vrea să taxeze noii utilizatori X pentru a fi sigur că nu sunt boți. Cât trebuie plătit pentru a posta pe fostul Twitter
Elon Musk vrea să taxeze noii utilizatori X pentru a fi sigur că nu sunt boți. Cât trebuie plătit pentru a posta pe fostul Twitter
Proprietarul platformei de socializare X, Elon Musk, a decis să impună o taxă utilizatorilor noi ai serviciului. Scopul este de a se asigură că nu sunt boți. Fostul Twitter a impus deja o...
Romania va avea un deficit de 6,5% anul acesta, conform estimarilor Comisiei Europene
Romania va avea un deficit de 6,5% anul acesta, conform estimarilor Comisiei Europene
Estimarile Comisiei Europene indica un deficit de peste 6,5% din PIB pentru Romania, in vreme ce Consiliul Fiscal considera ca acesta va fi in jur de 6,4% din PIB, daca nu se va recurge din nou la...
#privatizare cfr marfa, #management privat CFR Marfa , #Management