CFR Marfa nu va mai fi privatizata in acest an

Marti, 09 Octombrie 2012, ora 17:00
1767 citiri
CFR Marfa nu va mai fi privatizata in acest an

Privatizarea CFR Marfa nu se va mai face in 2012, desi evaluarea companiei este finalizata, a declarat, marti, Horatiu Buzatu, secretar general adjunct in Ministerul Transporturilor si Infrastructurii, care a adaugat ca o decizie va fi luata, cel mai probabil, in 2013.

"Pentru finalizarea privatizarii in acest an raspunsul este mai degraba nu. Am terminat evaluarea companiei, dar nu putem avansa cifre. Asta pentru ca ar fi in dezavantajul vanzatorului, adica statul roman, dar si al celor care vor fi interesati sa participe", a declarat reprezentantul Ministerului Transporturilor, prezent la Zilele Feroviare 2012.

La inceputul lunii octombrie, Horatiu Buzatu declara ca finalizarea privatizarii integrale a CFR Marfa pana la 31 decembrie 2012, conform intelegerii cu Fondul Monetar International, necesita un ultim aviz din partea Consiliului Suprem de Aparare a Tarii (CSAT).

"Acest ultim aviz nu a venit, ci am primit un comunicat prin care ni s-a spus ca membrii CSAT au fost informati cu privire la privatizarea societatii. Practic, aceasta a dus la scoaterea proiectului de Hotarare de Guvern privind privatizarea societatii din sedinta de Guvern de miercuri, iar lipsa avizului poate fi o problema din cauza calendarului foarte strans", spunea Buzatu.

De ce a blocat CSAT privatizarea CFR Marfa? Ce spune Presedintia

Acesta a mai subliniat ca Ministerul Transporturilor primise toate avizele din partea celorlalte ministere pentru privatizarea integrala a societatii si ca, in perioada urmatoare, in lipsa unui aviz de la CSAT, aviz necesar avand in vedere ca CFR Marfa este o companie strategica, ministerul va continua evaluarea terenurilor companiei si realizarea altor proceduri, pentru pregatirea privatizarii ulterioare a societatii.

Oficialul MTI a mai precizat ca, pentru ca privatizarea sa se finalizeze pana la 31 decembrie, Ministerul Transporturilor luase in calcul avizul CSAT, obligatoriu pentru aprobarea strategiei de privatizare in Guvern, urmand apoi procedura de precalificare a ofertantilor, organizarea camerei de date pentru cei interesati si discutii finale cu investitorii de pe lista scurta, pana la finele lunii noiembrie.

Initial, la ultima misiune a Fondului Monetar International in Romania, a fost luata decizia privatizarii capitalului majoritar al companiei, insa ulterior autoritatile au solicitat si au primit acordul institutiilor financiare internationale pentru a privatiza integral CFR Marfa.

Societatea CFR Marfa are datorii de 450 milioane de euro in acest an.

CFR Marfa are prevazute in bugetul pentru 2012 venituri de peste 1,222 miliarde lei si cheltuieli de 1,317 miliarde lei, urmand sa incheie anul cu pierderi estimate la 95 milioane lei.

Bugetul pentru 2012 al companiei prevede cheltuieli de investitii in suma de 97,416 milioane lei, din care 82,6 milioane lei din surse proprii. Creantele restante pentru acest an au fost stabilite la 409 milioane lei.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#privatizare cfr marfa, #CSAT privatizare CFR Marfa, #FMI privatizare CFR Marfa, #CFR Marfa buget 2012 , #Management