Management privat la CFR Calatori: O femeie de afaceri, inconjurata de directorii unui sistem "deraiat"

Vineri, 22 Martie 2013, ora 05:43
9499 citiri
Management privat la CFR Calatori: O femeie de afaceri, inconjurata de directorii unui sistem "deraiat"
Alexandra Gatej, fost consilier al presedintelui Traian Basescu, actual presedinte al Consiliului de Administratie de la CFR Calatori

Noua conducere "privata" de la CFR Calatori este formata din vechea conducere a institutiei. Singura noutate este Alexandra Gatej, sef al Consiliului de Administratie (CA) si fost consilier al presedintelui Traian Basescu.

Alexandra Gatej, fost presedintele la Unilever si fost consilier al presedintelui Traian Basescu, a fost numita, joi, de ministrul Transporturilor Relu Fenechiu, presedintele Consiliului de Administratie al CFR Calatori.

Din 2005 si pana in 2009 a preluat conducerea Unilever Europa Centrala si de Sud. In iulie 2009 a fost numita in functia de consilier prezidential in cadrul Departamentului Mediul de Afaceri Intern si International al Presedintiei, dar un an mai tarziu si-a dat demisia pe fondul scandalului declansat de colaborarea cu Securitatea.

Gatej a fost recrutata de Securitate in septembrie 1989, sub numele conspirativ "Florina" si trebuia sa ofere informatii ofiterilor despre sectoarele economice.

Consiliului Nationala pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS) a emis o adeverinta care atesta ca aceasta nu a oferit niciun fel de informatii Securitatii. Gatej a fost director de export la Fabrica de piele Sebes, apoi in perioada 1993-1996 a fost angajata la Radio Europa Libera si Interquest.

Potrivit declaratiei sale de avere, Gatej detine cinci terenuri intravilane, trei apartamente, si doua case de vacanta. De asemenea, Gatej are bijuterii in valoare de 10.000 de euro si o colectie de tablouri si obiecte de arta estimata la 30.000 de euro.

Valentin Dorobantu, finul feroviarului privat Costel Comana

Valentin Dorobantu, numit manager privat, este de fapt fostul director general al companiei. El ocupa functia de director general inca din ianuarie, cand l-a inlocuit pe Stefan Roseanu. Dorobantu este finul omului de afaceri Costel Comana, cel care controleaza operatorul privat de transport feroviar de persoane Regiotrans Brasov.

Dorobantu a fost demis in decembrie 2012, in timpul mandatului lui Ovidiu Silaghi, dupa mai multe controverse legate de faptul ca a promovat interesele operatorilor feroviari privati de trasport persoane in detrimentul companiei de stat.

Dorobantu este absolvent al Universitatii Politehnice Bucuresti - Facultatea de Transporturi, a terminat un master in Logistica Transporturi, si a fost absolvent al Academiei de Studii Economice - Facultatea de Comert.

Valentin Dorobantu are, conform declaratiei sale de avere, doua terenuri intravilane, cu o suprafata totala de peste 2.000 de metri patrati, doua apartamente in Bucuresti si o casa in Slatina, mostenita.

Dana Galben, relatii de afaceri cu fiul lui Virgil Magureanu

Fosta sefa din cadrul Directiei de Infrastructura a fost implicata intr-un scandal, in 2011, cand presa a facut publica numirea sa ca reprezentant al CNADNR in Consiliul de Administratie al firmei Plastidrum, infiintata in 1996 cu un actionariat de 60% Plastiroute Franta (detinuta la randul ei de Geveko Suedia) si 40% CNADNR. Ulterior, compania de stat a ramas cu doar 10% din actiuni. Plastiroute este condusa de Marian Magureanu, fiul fostului sef al Serviciului Roman de Informatii (SRI), Virgil Magureanu.

Dana Galben a fost intrebata cat de etic este ca firma de stat CNADNR sa atribuire contracte unei firme private (Plastidrum) de la care atat ea, cat si alti angajati cu functii de conducere platiti de la buget primeau indemnizati, conform Romania LIbera. Dana Galben s-a aparat si a spus ca, in perioada in care a facut parte din CA al Plastidrum, nu s-a incheieat niciun contract cu CNADNR.

Mai multi directori ai CNADNR si din Ministerul Transporturilor au fost membri ai Consiliului de Administratie Plastidrum, si primeau bani de la firma, pe langa salariul de la stat. In perioada in care a fost membru al CA, Galben a primit 3.400 de lei, in timp ce remuneratia de la stat se ridica la 3.800 de lei.

Dana Galben-Rachila are doua terenuri intravilane, ambele cu o suprafata de 500 metri patrati si o casa de locuit, primita donatie, potrivit declaratiei sale de avere.

Constantin Octavian Dumitrescu ete un alt membru al noii conduceri care provine din sistemul feroviar. Este absolvent al Institutului Politehnic Bucuresti - Facultatea de Transporturi / Sectia Tehnologia Transporturilor si Telecomenzi Feroviare.

CFR Calatori, pierderi de aproape un miliard de lei

Datoriile totale ale companiei la finele anului trecut erau estimate la 900 milioane lei, in timp ce creantele totale se situau la 155 milioane lei.

Conducerea CFR Calatori estimeaza, pentru 2012, o cifra de afaceri de circa 1,67 miliarde lei si o pierdere de aproape 350 milioane lei.

CFR Calatori a incheiat primul semestru din 2012 cu pierderi uriase, pana la 200,4 milioane lei, in crestere cu 59,8% fata de primele sase luni ale anului trecut. De asemenea, si afacerile au scazut, de la 821,9 milioane lei in primul semestru din 2011, la 763 milioane lei, in prima jumatate a anului trecut.

Datoriile companiei au fost reduse, in perioada amintita, cu 18,5%, pana la 791,3 milioane lei, iar creantele totale au fost diminuate cu 54,6%, la 113,2 milioane lei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Motivul pentru ca unii utilizatori vor evita achiziționarea noului Huawei Pura 70
Motivul pentru ca unii utilizatori vor evita achiziționarea noului Huawei Pura 70
Săptămâna trecută, Huawei a lansat seria Pura 70, care a înregistrat vânzări impresionante pe piața din China. Cu toate acestea, perspectivele pentru piețele occidentale sunt mai...
6 gadgeturi care facilitează succesul într-o întâlnire de business
6 gadgeturi care facilitează succesul într-o întâlnire de business
Diversitatea informațiilor și situațiile complexe fac ca unele întâlniri de afaceri să fie solicitante. Lucrurile se pot complica, iar tu ești mai puțin concentrat pe rezultatul final. De...
#manager privat CFR Calatori, #conducere CFR Calatori, #Valentin Dorobantu CFR Calatori , #Management