Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Concurenta suspecteaza CEZ Distributie pentru abuz de pozitie dominanta

Concurenta suspecteaza CEZ Distributie pentru abuz de pozitie dominanta


Consiliul Concurentei analizeaza, in prezent, un posibil abuz de pozitie dominanta pe piata energiei al CEZ Distributie si contractele semnate pe termen lung de Hidroelectrica.

Informatia a fost publicata in raportul "Mediul concurential romanesc - evolutii in sectoare esentiale 2012", prezentat, joi, intr-o conferinta de specialitate, de Bogdan Chiritoiu, presedintele CC.

"Consiliul Concurentei are in lucru o analiza aprofundata in acest sector privind contractele pe termen lung incheiate de SC Hidroelectrica SA si un posibil abuz de pozitie dominanta al SC CEZ Distributie SA. De asemenea, Consiliul a avizat proiectele de lege care modifica Legea energiei electrice nr. 13/2007 si, respectiv, Legea gazelor naturale nr. 351/2004, inaintate de Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri in vederea transpunerii Directivelor europene in domeniu. Noi ne-am exprimat punctul de vedere pe acest subiect, formuland observatii si propuneri. Ne dorim ca pe piata de tranzactionare a energiei sa fie mai multa lichiditate", se mentioneaza in raportul citat de Chiritoiu.

In luna mai a acestui an, seful autoritatii de concurenta a anuntat ca investigatiile legate de Hidroelectrica vor mai dura cel putin pana la sfarsitul anului.

"Atat investigatia pe care o desfasuram noi direct, pe durata si volumul contractelor, cat si cea desfasurata de Comisia Europeana privind pretul contractelor, sunt in stare incipienta. Vor mai dura minimum pana la sfarsitul anului. Daca ajungem sa aplicam sanctiuni pe legea romaneasca de catre Consiliu, sanctiunile rezulta pana la 10% din cifra de afaceri pe anul precedent. La Comisia Europeana este mai complicat. Comisia va considera ca s-a dat un ajutor de stat prin faptul ca pretul nu a fost apropiat de piata si atunci poate sa impuna recuperarea ajutorului pe toata perioada contractelor", a spus Chiritoiu.

Potrivit acestuia, diferenta intre pretul de piata si cel platit poate fi considerat ajutor de stat si poate fi data decizie de recuperare de catre Comisia Europeana.

Pe de alta parte, Chiritoiu a aratat, joi, ca institutia pe care o conduce isi doreste o piata de tranzactionare a energiei in Romania mai lichida, in conditiile in care gradul de concentrare al acesteia se situeaza la un nivel mediu comparativ cu celelalte state membre din Uniunea Europeana.

"In sectorul energiei electrice, problemele concurentiale structurale sunt cauzate de specificul sectorului, adica de reglementare si bariere la intrare pe piata. Exista diferente semnificative intre piete in privinta gradului de concurenta, iar gradul de concentrare al pietei de energie electrica din Romania se situeaza la un nivel mediu comparativ cu situatia existenta in alte state membre ale Uniunii Europene. In plus, dimensiunea segmentului concurential este redusa comparativ cu gradul legal de liberalizare atins in Romania", a afirmat presedintele CC.

Consiliul Concurentei organizeaza, joi, conferinta cu tema "Concurenta in sectoare cheie ale economiei romanesti", in cadrul careia lanseaza spre dezbatere publica Raportul "Mediul concurential romanesc - evolutii in sectoare esentiale 2012".

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Agerpres
Articol citit de 1923 ori