Vezi cate subventii s-au alocat pentru energia termica

Marti, 13 Septembrie 2011, ora 15:38
2508 citiri
Vezi cate subventii s-au alocat pentru energia termica

Cheltuielile totale pentru producerea energiei electrice si termice in cogenerare sunt de circa 4,5 miliarde lei anual, iar in ultimii cinci ani s-au alocat peste 7,8 miliarde lei pentru subventionarea energiei termice, potrivit NewsIn.

Cele patru tipuri de subventii care se acorda pentru subventionarea caldurii sunt: din bugetul de stat, din bugetul local, prin schema de bonus si subventia directa acordata de la consiliul local.

"Termoficarea oraselor mari din Romania se face in majoritate cu energie termica produsa in cogenerare in centralele electrice de termoficare (CET-uri). Se observa un trend descendent al cererii de energie termica utila pentru incalzire (o reducere medie anuala in ultimii trei ani de circa 5-6%)", potrivit datelor prezentate marti de Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), in cadrul unei conferinte legata de eficienta energetica.

Potentialul de cogenerare (unitati ce produc atat energie electrica, cat si termica) instalat la nivel national este subutilizat, spun oficialii ANRE.

"Cererea de energie termica utila pentru consum industrial s-a redus cu circa 90% fata de conditiile pentru care au fost dimensionate capacitatile de productie. Acoperirea cererii de energie termica utila se face intr-o proportie semnificativa din centrale termice (producere separata de energie termica)", se mai arata in datele ANRE.

Costurile de producere a energiei in cogenerare sunt mai mari decat costurile de producere separata a acelorasi cantitati de energie termica si electrica, mai ales din cauza costurilor mari de investitie ale tehnologiilor performante de cogenerare, in cazul centralelor noi, si a productiei sezoniere de energie in cogenerare in functie de cererea de energie termica utila, in cazul centralelor destinate preponderent consumului urban.

De la 1 aprilie 2011 a fost instituita schema de sprijin de tip bonus, care este un ajutor de stat in baza caruia se acorda sprijin financiar producatorilor in cogenerare, in vederea integrarii pe piata concurentiala de energie electrica si termica a productiei care indeplineste cerintele de inalta eficienta si realizeaza economii semnificative de combustibil si de emisii.

Bugetul schemei de sprijin de tip bonus este de 4,75 miliarde euro, pentru perioada 2011-2023, pentru cei aproape 4.000 MW estimati a fi inaugurati in aceasta perioada.

Cota totala pe piata de energie electrica a producatorilor in cogenerare este de circa 20%, din care doar jumatate este productie in cogenerare de inalta eficienta.

Tehnologiile de producere instalate in majoritate inainte de anul 2000 sunt uzate fizic si moral, supradimensionate si neadaptate noillor conditii ale cererii de energie termica utila. 

Cu toate ca exista preocupare pentru eficientizare, eficienta gobala medie de producere este mica (aproximativ 60%), imbunatatirea acesteia fiind posibila numai prin introducerea de tehnologii performante, ceea ce necesita investitii majore.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

România, criticată pentru prelungirea plafonării prețului la energie. „Amestecul statului distorsionează piața și aduce taxe mai mari”
România, criticată pentru prelungirea plafonării prețului la energie. „Amestecul statului distorsionează piața și aduce taxe mai mari”
Trei experți internaționali în energie prezenți la conferința „Romanian Energy Market Conference. Securitatea aprovizionării cu gaze în etapa post-plafonare a prețului”, organizată de...
#energie electrica, #energie termica, #anre, #suventie energie, #subventionare energie termica , #stiri CET