Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Resentimente si frustrare - este ceea ce simt cetatenii sarbi legat de aderarea Romaniei si Bulgariei la UE

Resentimente si frustrare - este ceea ce simt cetatenii sarbi legat de aderarea Romaniei si Bulgariei la UE

Recenta aderare a Bulgariei si Romaniei la Uniunea Europeana nu i-a lasat indiferenti pe cetatenii sarbi. Daca mass-media sarba a urmarit aderarea noilor membri, prezentand luminile si umbrele celor doua tari, de la "vox populi" reies sentimente de amara- ciune si resemnare. Odata cu aderarea Romaniei si Bulgariei la UE, la 1 ianuarie 2007, in Serbia se pun tot mai multe intrebari privind intrarea acestei tari in Europa, aceasta si in lumina faptului ca presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a afirmat ca pentru o perioada va fi franata extinderea UE, pentru a avea timpul necesar pentru realizarea reformelor institutionale, scrie Sanja Lucic pentru Osservatorio sui Balcani.

Chiar daca ziarele, radioul si televiziunile au transmis informatia subliniind mai ales ce au facut noi membri ai Uniunii in anii precedenti, din punct de vedere economic, politic si strategic, satisfacand astfel toate cererile UE, cetatenii sarbi sunt divizati intre resentimentele fata de propriul guvern si fata de UE, pentru simplul fapt ca Romania si Bulgaria au facut acest pas important luand-o astfel inaintea Serbiei care, potrivit multor cetateni sarbi, a fost tot timpul superioara atat din punct de vedere economic cat si al dezvoltarii generale a tarii.

Perplexitatea cetatenilor sarbi, mai ales tineri, rationamentele si uneori chiar indignarea se pot citi pe diferite forumuri precum cel al B92, unde multi se intreaba care sunt interesele UE de a avea in interiorul ei "doua tari atat de sarace si cu plaga raspandita a criminalitatii organizate". Ceea ce-i intereseaza cel mai mult pe ceta- tenii din Serbia priveste mai ales problema vizelor care vor fi cerute acum si pentru a intra in Romania si Bulgaria, largind astfel cercul deja extins al tarilor in care sarbii pot intra numai solicitand o viza. Intre timp, mass-media sarba incearca sa inteleaga culisele intrarii acestor doua tari in Europa, care ar putea fi utile Serbiei in efortul Belgradului de a face parte din aceasta comunitate.

Intervievati de cotidianul belgradean "Novosti", ambasadorii Romaniei si Bulgariei in Serbia, respectiv Ion Macovei si Gheorghi Dimitrov,si-au spus parerea privind unele aspecte cruciale pentru Serbia. "Toti stiu unde se aflau Serbia si Romania la inceputul anilor '90. Apoi cu fosta Iugoslavie s-a intamplat ceea ce s-a intamplat. Noi in acei ani am lucrat mai mult pentru integrarile europene si aceasta este deosebirea. Serbia are acum 3 vecini care sunt in UE, noi, bulgarii si ungurii si, prin urmare, o apropiere directa de piata europeana iar acest lucru este important. Romania este intotdeauna gata sa ajute Serbia", a afirmat Ion Macovei.

Diplomatul roman a continuat referindu-se la problema Kosovo: "Romania este foarte atenta in a urmari tot ceea ce se intampla in Kosovo deoarece aceasta regiune este a noastra a tuturor. Presedintele nostru subliniaza de cel putin trei ori pe luna cat de important este dreptul international in aceasta chestiune, dar si cat de intangibile sunt si frontierele, cat de important este sa asumi o decizie acceptabila atat pentru Belgrad catsi pentru Pristina".

Si in problema vizelor ambasadorul roman nu are indoieli: "Sarbii vor calatori in Romania cu vize multiple gratis, cu durata de un an". De aceeasi parere este, privind parcursul Serbiei spre UE, si ambasadorul Bulgariei, Gheorghi Dimitrov.

"Nu vreau sa fac comentarii asupra integrarilor europene ale Serbiei, dar exemplul nostru ar putea fi important pentru voi. Aceasta inseamna ca UE are portile deschise spre tarile din sud-estul european. Serbia face acum pasi mari inainte dar in ce ritm se va misca, aceasta depinde numai de ea. Eu sper ca acest drum sa fie foarte scurt deoarece acest lucru este in interesul Bulgariei. Noi suntem un bun partener, un bun vecin de casa si un prieten pentru Serbia. Pentru noi este important sa ai vecini care sa fie stabili economic si politic, care sa respecte deosebirile de religie, care sa traiasca in pace etnica si culturala. Sper ca problema Kosovo sa fie rezolvata in cel mai bun mod pentru toate partile in cauza", a afirmat diplomatul bulgar.

In problema vizelor, opiniile celor doi diplomati coincid de asemenea. "Regimul vizelor - da asigurari Gheorghi Dimitrov - este rezultatul obligatiilor noastre fata de UE. Vizele pentru cetatenii sarbi sunt gratuite iar procedura este simpla. Pana acum am emis 4.000 devize pe langa consulatul de la Belgradsi nimanui nu i s-a negat viza. Am deschis un consulat in orasul Nissi speram ca totul sa decurga cat mai bine. Speram ca in curand nimeni sa nu mai aiba nevoie de vize".

Posturi de radio importante, ca B92, au acordat un spatiu amplu intrarii Romaniei si Bulgariei in Europa redand bucuria cetatenilor dar si ingrijorarea multora, mai ales tarani si ciobani romani, circa 40 la suta din populatie, care se tem de construirea unor autostrazi, astazi practic inexistente, pe pamanturile lor.

Prin cele 22 de milioane de locuitori, Romania va fi a 7-a tara ca populatie din Europa, avand o crestere economica de circa 8 la suta pe an, numai 5 la suta din cetateni someri si unde inflatia a scazut de la 50 la suta la 5 la suta in ultimii sase ani. Totusi, multi tineri nu isi ascund bucuria de a spera sa plece cat mai curand din tara - subliniaza B92. Si emisiunile in limba sarba ale BBC se ocupa de noii membri ai UE citand cuvintele lui Klaus Jansen (unul din criminologii cei mai faimosi din Germania care a avut sarcina de a observa ameliorarile Bulgariei in ceea ce priveste aspectele criminalitatii organizate) , care a confirmat ca pana acum s-a facut putin chiar daca "cadrul legal" exista, dar acest lucru nu este suficient, deoarece in ultimii zece ani au fost comise 170 de "omucideri comandate" si nimeni nu a fost condamnat.

Criminologul german a amintit ca fenomenul coruptiei exista peste tot si prin urmare rezultatul anchetelor politiei din Bulgaria depind de pe cine cunostisi in ce relatie te afli cu persoana respectiva. Jansen a sustinut, in plus, ca va trebui sa treaca inca multi ani inainte de a se institui un bun serviciu al politiei in Bulgaria.

BIRN - Balkan Investigative Reporting Network - a relatat cum se simt sarbii, macedoneniisi muntenegrenii legat de aderarea Romanieisi Bulgariei la UE: frustrati mai ales din cauza problemei vizelor. Se prevede o scadere a calatoriilor in aceste doua tari, deoarece oamenii au obosit sa mai stea la imensele cozi pentru viza, aceasta fiind ceruta acumsi pentru Romaniasi Bulgaria.

In Serbia, asa cum spune Jelena Bacovic de la Oficiul sarb pentru aderarea la UE, de pe langa Ministerul sarb de Externe, se asteapta ca acesti doi membri sa poata obisnui Serbia cu normele europene. Pe de alta parte, tarile care au granita cu Bulgaria si Romania se pot astepta la o crestere economica, multe fonduri europene si chiar la prezenta la Bruxelles a unor tari care isi cunosc veciniisi au mult mai multa intelegere fata de problemele lor. Multi vad extinderea UE drept un factor de crestere a stabilitatii regiunii. Este util insa sa se aminteasca faptul ca 60.000 de macedoneni si-au luat cetatenia bulgara iar acum se pregatesc sa mearga in strainatate in cautarea unei vieti mai bune.

Si Jelica Minic din cadrul Miscarii Europene din Serbia a afirmat ca Bulgaria va fi un partener important si va putea sa fie un bun exemplu privind cum sa se atinga obiectivele europene. "Eu vad numai semnale pozitive privind intrarea Bulgariei in Europa, deoarece acum suntem inconjurati de membri europeni care doresc numai pacea in regiunea noastra".

In ceea ce priveste insa "vocea poporului" se pot citi opinii divergente. Pe forumul RTS (Radio-televiziunii sarbe) se pot citi, printre altele, urmatoarele comentarii: "Astazi Romania a intrat in UE, tocmai acea Romanie care il avea pe Ceausescu, care nu avea curent si nici mancare, aceeasi Romanie unde noi ne duceam sa vindem blugi, dulciuri si spuneam mii de bancuri despre ei. Romania care are multi cetateni ce muncesc si astazi in fermele taranilor sarbi pentru a putea supravietui. Cum a fost posibil?!"

"Aceste doua tari si-au cumparat aderarea la UE bazandu-se pe nefericirea Serbiei si nu prin marea lor dezvoltare care nu putea sa multumeasca UE. Si-au cumparat biletul de intrare in UE punand la dispozitie teritoriul pentru NATO in 1999, pentru declansarea bombardamentelor. Nu sunt cu siguranta dezvoltate economic iar Serbia este si astazi cu 10 ani inaintea lor, in ciuda tuturor sanctiunilor economice si a razboaielor! Oricine a fost o data in Bulgaria stie la ce trebuie sa se astepte la frontiera ei, unde se cer 50 de euro pentru a face sa treaca imediat autocarele cu turisti in loc sa se astepte 5 ore. Dar oricum, felicitari si sa fereasca Dumnezeu restul UE de ei!"

"Cele mai sincere felicitari pentru cetatenii Bulgariei si Romaniei si politicienilor lor care ar trebui sa le dea lectii 'inteleptilor' nostri despre cum sa conduca o societate saraca si distrusa pana la intrarea intr-o organizatie atat de prestigioasa ca UE".

Sentimentele de amaraciune si resemnare reies, in schimb, din unele comentarii extrase de pe forumul B92: "Avem nevoie de vize si pentru ele, bine, mergi inapoi asa Serbia..." "Acesti vecini ai nostri erau in 1955 euforici sa intre intr-o alta Uniune, gandind ca vor trai foarte bine, iar daca istoria ne-a invatat ceva este ca trebuie sa stam departe de uniuni. Cred ca Bulgaria si Romania nu au nimic in comun cu celelalte tari din aceasta Uniune, /.../. Satele din sudul Serbiei merita mai mult decat ele sa intre in UE!" "Felicitari, sunt bucuros ca au iesit din noroi!" "Am senzatia ca inca mult timp de aici incolo noi vom fi gaura neagra a Europei".

Bloombiz
(Sursa: Rompres)

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1523 ori