Companii din tara si strainatate vor sa investeasca la Arad in producerea energiei termice

Joi, 09 Iulie 2009, ora 11:20
1563 citiri
Companii din tara si strainatate vor sa investeasca la Arad in producerea energiei termice

Opt companii din tara si strainatate au depus oferte pentru dezvoltarea unor proiecte de investitii, independent sau in colaborare cu autoritatile din Arad, pentru eficientizarea sistemului centralizat de producere si distributie a energiei termice, transmite corespondentul NewsIn.

Compania Viraventos Energy din Spania a propus Primariei Arad constructia unei centrale noi independente, de la care municipalitatea se obliga sa cumpere energia termica produsa in cogenerare.

Spaniolii intentioneaza realizarea unei centrale proprii, pe gaz in zona CET Lignit, cu preluarea energiei termice produse in sistemul de termoficare al municipiului Arad.

Aplint Consult din Bucuresti, cu finantare din partea Fondului Romano - American pentru Eficienta Energetica (Guvernul SUA), si-a exprimat intentia de a produce energie, independent sau in colaborare cu municipalitatea, cu o recuperare a investitiei in 4 - 5 ani, dupa care obiectivul ramane in proprietatea municipiului Arad.

Investitia propusa consta intr-o turbina pe gaz cu cazan recuperator de 15 MW si 25,8 Gcal, la CET Hidrocarburi, destinata pentru functionare 12 luni/12 luni.

Investitia este similara cu cea propusa in Studiul de Fezabilitate al BERD privind modernizarea sistemului de termoficare din municipiul Arad pentru CET Hidrocarburi.

Compania Unit International din Belgia a propus o investitie din surse proprii, care consta in realizarea unei centrale proprii pe gaz la CET Lignit si formarea unei societati mixte unde municipalitatea aradeana participa cu terenul aferent constructiei si instalatiile aferente.

Compania Dalkia din Franta a fost selectata dupa ce a depus o oferta care prevede colaborarea cu municipalitatea in calitatea de operator al serviciului public de alimentare cu energie termica.

De asemenea, E.ON Kraftwerkw GmbH din Germania vrea sa investeasca la CET Lignit si constituirea unei societati mixte, la care municipalitatea ar trebui sa participe cu terenul aferent constructiei si instalatiile aferente.

O oferta asemanatoare a depus si compania Central Sun Ingineria din Spania care propune o investitie la CET Lignit pe gaz si la CET Hidrocarburi si realizarea unei societati mixte unde municipalitatea participa cu terenul aferent constructiei si instalatiile aferente.

Oferta depusa de Electrica Bio Heat SA din Bucuresti prevede un parteneriat cu municipalitatea/CET Lignit pentru realizarea unei investitii pe biomasa, la CET Lignit pentru producerea de energie electrica si termica.

Conform documentelor depuse la Primaria Arad, oferta Fortum Corporation din Finlanda prevede un parteneriat cu municipiul Arad pentru realizarea unor investitii in sistemul de termoficare al orasului, detaliile acestei investitii fiind in curs de elaborare.

"Municipiul Arad va acorda sprijin in acordarea autorizatiilor si avizelor necesare investitiei, care sunt in competenta sa, firmei care ofera solutia cea mai avantajoasa.

Municipiul Arad se angajeaza ca in conditiile in care pretul energiei termice va fi cel mai avantajos, sa incheie un acord de principiu privind utilizarea acesteia in sistemul de termoficare", a declarat Gheorghe Falca, primarul municipiului Arad.

Cele opt oferte ale companiilor care si-au exprimat intentia de a produce energie/bioenergie, independent sau in colaborare cu Centrala Electrica de Termoficare (CET) Arad au fost analizate de o comisie constituita printr-o hotarare a Consiliului Local Arad. SC CET Arad a aparut in aprilie 2002, in urma reorganizarii Termoelectrica, care a avut ca efect trecerea centralei de termoficare in subordinea autoritatilor locale.

In urma fuzionarii cu SC Arterm, in anul 2004, CET a preluat intreaga activitate de productie, transport si distributie a energiei termice, fiind singurul operator de termoficare din Arad. CET asigura servicii de termoficare in Arad, respectiv apa calda menajera si caldura atat pentru consumatorii casnici, cat si pentru persoanele juridice. 

3 aspecte și bune practici de avut în vedere atunci când investești la bursă
3 aspecte și bune practici de avut în vedere atunci când investești la bursă
Investițiile la bursă pot fi o modalitate eficientă de a-ți crește veniturile și de a-ți atinge obiectivele financiare pe termen lung, însă este recomandat să ai în vedere câteva...
#investitii, # proiecte, # companii, # energie , #stiri CET