Centralele termice, urmatorul pas: Se dezvolta o "piata de inlocuire" deja - Interviu cu seful Ariston Romania

Joi, 31 Iulie 2014, ora 12:35
6237 citiri
Centralele termice, urmatorul pas: Se dezvolta o "piata de inlocuire" deja - Interviu cu seful Ariston Romania
Catalin Draguleanu,Country Manager Ariston Thermo Romania

Ineficienta sistemului centralizat de incalzire, cresterea costurilor lunare si problemele CET-urilor au determinat un numar tot mai mare de romani sa aleaga un sistem propriu de incalzire, iar centralele termice au fost cea mai convenabila alternativa, spun producatorii.

Aceasta ineficienta, insa, a venit ca o "mana cereasca" pentru jucatorii internationali de pe piata de profil. Aici, cea mai mare pondere a vanzarilor este data de vanzarea de centrale termice.

"In anul 2002, conform datelor recensamantului, 2,5 milioane de locuinte foloseau ca sursa de apa calda si caldura CET-urile. In acest moment insa, doar 1,35 milioane mai sunt inca bransate - conform datelor ANRSC la nivelul lunii mai 2014.

In paralel, parcul de centrale termice instalate la nivel national a depasit 1,55 milioane de unitati, dintre care 1,1 milioane fiind in locuinte ce au renuntat la sistemul centralizat", a explicat Catalin Draguleanu, Country Manager Ariston Thermo Romania pentru Business24.

Desi instalarea unei centrale termice murale poate costa pana la 7.000 de lei, in opt judete din tara nu mai exista deloc sistem centralizat de incalzire, fiecare familie avand, asadar propria, centrala in casa.

Mai mult decat atat, in vestul tarii se vorbeste deja de o "piata de inlocuire" a centralelor, data de o vechime a sistemului ce depaseste 10 ani, sustine managerul.

Desi vorbim de o paleta larga de consumatori, ideea de business n-ar putea fi exploatata chiar de oricine. Piata e dominata de branduri internationale cu know-how considerabil si ar fi nevoie de un efort semnificativ din partea celui ce s-ar incumeta sa intre pe piata ca mic producator local, explica seful Ariston Romania.

Despre cat de determinati sunt romanii sa se debranseze, sa investeasca intr-o centrala termica, de unde a pornit aceasta "moda" a centralelor termice si ce tendinte se preconizeaza in materie de aparate de aer conditionat si panouri solare, vorbeste Catalin Draguleanu, Country Manager Ariston Thermo Romania, intr-un interviu acordat Business24.

Businessul dumneavoastra se axeaza pe cateva produse cu o importanta crescuta in orice gospodarie: centrale termice, panouri solare, boilere, pompe de caldura si aparate de aer conditionat. Daca ar fi sa realizati un top al celor mai vandute produse in 2013, spe exemplu, care ar fi acesta? (ne puteti oferi si cifre?)

Diferitele sisteme de incalzire sau preparare apa calda menajera din portofoliul Ariston au target-uri diferite. Astfel, centrale termice se instaleaza la case si apartamente in zone cu infrastrctura de furnizare a gazului, boilerele electrice functioneaza pe curent electric si sunt utilizate si in zone rurale, iar panourile solare cat si pompele de caldura sunt reprezentate de piete incipiente.

Astfel, din punct de vedere al volumelor, boilerele electrice reprezinta cea mai mare parte, dar din punct de vedere valoric, centralele termice se afla pe primul loc.

Astfel, in acest moment, cea mai mare pondere din vanzarile companiei sunt generate de centrale termice murale, urmate de boilerele electrice, restul revenind sistemelor solare, pompelor de caldura si aparatelor de aer conditionat.

Cum arata piata de incalzire din Romania?

In anul 2002, conform datelor recensamantului, 2,5 milioane de locuinte foloseau ca sursa de apa calda si caldura CET-urile, insa in acest moment doar 1,35 milioane mai sunt inca bransate conform datelor ANRSC la nivelul lunii mai 2014. In paralel, parcul de centrale termice instalate la nivel national a depasit 1,55 milioane de unitati, dintre care 1,1 milioane fiind in locuinte ce au renuntat la sistemul centralizat.

Ineficienta sistemului centralizat de incalzire, cresterea costurilor lunare si problemele CET-urilor au determinat un numar tot mai mare de romani sa aleaga un sistem propriu de incalzire, iar centralele termice au fost cea mai convenabila alternativa.

Centralele termice au intrat prima data pe piata locala pe filiera vestica, acesta fiind motivul pentru care in Transilvania exista deja o piata de inlocuire a centralelor, si treptat au devenit o optiune viabila pentru locuitori din intreaga tara.

Putem realiza si o comparatie cu restul tarilor in care Ariston isi desfasoara activitatea?

Pietele sunt foarte diferite din punct de vedere al volumelor si al maturitatii. Referitor la tarile estice, Romania si Ucraina prezinta asemanari foarte mari in ceea ce priveste metodele de incalzire a locuintelor, Bulgaria dispune de un sistem centralizat predominant, iar Polonia si Ungaria sunt piete echilibrate, in care CET-urile reprezinta o cota importanta din piata, alaturi de centralele termice ce sunt o optiune importanta.

Cati romani s-au debransat in ultimii ani?

In 2013, primele judete din Romania din punct de vedere al numarul de locuinte debransate de la sistemul centralizat, potrivit datelor furnizate de ANRSC si centralizate de Ariston Thermo Romania, sunt:

Giurgiu - 6.857 locuinte

Timis - 4.773 locuinte

Iasi - 3.501 locuinte

Dambovita - 2.088 locuinte

Constanta - 2.007 locuinte

Suceava - 1.829 locuinte

Daca ne raportam la situatia ultimilor 3 ani (2011-2012-2013), pe primele locuri se afla judetele:

Total tara - 184.692 locuinte debransate

Iasi - 20.277 locuinte

Galati - 19.429 locuinte

Timis - 17.699 locuinte

Arges - 12.084 locuinte

Braila - 10.810 locuinte

Cluj - 9.772 locuinte

Top 5 judete cu cel mai mare numar de locuinte bransate la sistemul centralizat de termoficare (date pana la 31 mai 2014):

Constanta - 106.499 apartamente

Timis - 68.500 apartamente

Bihor - 66.595 apartamente

Dolj - 63.796 apartamente

Galati - 62.664 apartamente

Top 3 judete cu cel mai mic numar de locuinte bransate la sistemul centralizat de termoficare (date pana la 31 mai 2014):

Olt - 78 locuinte

Mures - 204 locuinte

Ilfov - 736

*In judetele Salaj,Braila, Maramures, Alba, Ialomita, Satu Mare, Bistrita Nasaud si Dambovita nu mai exista deloc sistem centralizat de incalzire

Informatii privind Municipiul Bucuresti

565.619 de locuinte bransate la sistemul de termoficare (date pana la 31 mai 2014)

*pentru realizarea calculelor s-au avut in vedere numarul de locuinte conectate la sistemul centralizat conform recensamantului din 2002 si datele privind locuintele conectate in decembrie 2013 conform ANRSC si mai 2014 conform ANRSC.

Ce avantaje si ce dezavantaje aduce aceasta debransare pt romani?

Cel mai importat avantaj al debransarii si al instalarii unui sistem propriu de incalzire (centrala termica) este imbunatatirea confortului cat si reducerea costurilor lunare.

Dincolo de acest aspect, instalarea unei centrale termice are si alte avantaje precum: Independenta energetica; Flexibilitate si control a energiei termice; Gama foarte variata de puteri; Usurinta in exploatare.

Cat investesc romanii intr-un sistem de incalzire?

Investitia medie intr-o instalatie cu centrala termica este cuprinsa intre 4.500 - 7.000 lei, diferind in functie de tipul centralei, numarul de camere si nivelul de dotare al acesteia (include: radiatoare, teava, accesorii, montaj).

Totusi, costurile componentelor unei instalatii termice variaza de la oras la oras, la fel ca si cel aferent debransarii de la sistemul centralizat de incalzire. Costul total al unei instalatii depinde de marca, modelul si tehnologia centralei termice alese (conventionala/condensare).

Am facut o estimare de cost mediu luand in considerare urmatoarele componente pentru un apartament de 2 camere (60mp):

cost debransare;

cost centrala termica (am luat in considerare un cost mediu 2.000 lei pentru o centrala conventionala si 3.500 lei pentru o centrala in condensare, cu TVA si kit de evacuare incluse)

instalatie gaz;

radiatoare;

manopera aferenta montajului radiatoarelor,

montaj centrala termica,

autorizare de functiunare central termica

Rezultatul:

Instalatie cu centrala conventionala

2 camere (60mp): ~ 6.000 lei

Instalatie cu centrala in condensare

2 camere (60mp): ~ 7.000 lei

Care sunt tendintele acestei veri in materie de aer conditionat?

Tendinta pietei este dictata de introducerea, de la 1 ianuarie 2013, a unor serii de reglementari cu privire la specificatiile sistemelor de aer conditionat de pana la 12 kW - directivele ErP (produsele cu impact energetic). Astfel, este permisa doar comercializarea de aparate de aer conditionat cu tehnologia Inverter.

Aceste directive ErP reprezinta urmarea obiectivelor UE, denumite "obiective 20-20-20" in ceea ce priveste protectia si respectul fata de mediu si prevad ca pana ina 2020 sa se ajunga la o reducere de 20% a emisiilor de gaze cu efect de sera, o crestere cu 20% a utilizarii resurselor regenerabile si o scadere cu 20% a consumului de energie la nivel global, printr-o eficientizare sporita a produselor.

Ariston a decis sa devanseze calendarul cerintelor minime imupse de aceste normative si sa introduca pe piata produse superioare din punct de vedere al performantelor si cu un grad inalt deeficienta. In aceste sens, incepand cu 2014, cu un avans de 4 ani, produsele noastre ating clasa de eficienta energetica A +++.

Ce ne puteti spune cu privire la panourile solare? Ce succes au ele in Romania? Daca nu au succes - care este motivul?

Este o piata incipienta si, in lipsa unor programe de subventie, raman sisteme cu o penetrare mai lenta. Totusi, reprezinta o tehnologie avansata care utilizeaza resurse regenerabile, pot oferi pana la 70% economie de energie la producerea de apa calda si astfel, sunt foarte economice

Exista loc si pentru noi producatori locali pe piata pe care dumneavoastra va desfasurati activitatea? Ce sfaturi ati avea pentru cei interesati sa-si incerce norocul pe acest segment?

Pe orice piata este loc pentru oricine atata timp cat se poate diferentia si oferi produse si servicii de calitate foarte buna, dar din experienta pietelor pe care activam, exista niste jucatori internationali cu un know-how si branduri cu renume importante si patrunderea ipotetica a unui producator local ar implica eforturi semnificative.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În timp ce la nivelul pieței auto europene înmatriculările de autoturisme diesel au înregistrat declinuri anuale de 10,6% în primul trimestru și de 18,5% în luna martie 2024, în România...
Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google a anunțat că va oferi acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto din Google Photos, care anterior erau disponibile doar contra cost. Începând cu luna...
#catalin draguleanu, #Country Manager Ariston Thermo Romania, #piata centrale termice Romania, #locuinte debransate Romania , #stiri CET