Autoritatile au suplimentat cota de gaze pentru trei termocentrale

Vineri, 09 Ianuarie 2009, ora 12:48
3161 citiri
Autoritatile au suplimentat cota de gaze pentru trei termocentrale

Autoritatile au suplimentat cota de gaze alocata termocentralelor CET Palas Constanta, Dalkia Termo Prahova si CET Pitesti, iar unitatile de productie a energiei aflate in portofoliul Ministerului Economiei achizitioneaza pacura de la Petrom, a anuntat, vineri, institutia. "Negocierea contractelor cu Petrom pentru furnizarea de pacura se afla in faza finala, livrarile urmand sa inceapa saptamana viitoare. Pentru situatia de urgenta centralele termoelectrice aflate in portofoliul Ministerului Economiei achizitioneaza pacura de la Petrom", se arata intr-un comunicat al Ministerului Economiei.


CET Palas Constanta, detinuta de Electrocentrale (ELCEN) Bucuresti, are un consum zilnic de pacura de circa 600 tone si are stocuri de 4.500 tone, iar centralele electrice de termoficare din Bucuresti ale ELCEN consuma zilnic aproape 3.800 tone, avand stocuri de 38.000 tone. Termoelectrica si filiale sale Eletrocentrale Galati si Electrocentrale Deva au la dispozitie stocuri de pacura de 58.400 tone.


In urma sedintei de vinei, comisia de coordonare pentru asigurarea sigurantei in aprovizionarea cu gaze a constatat ca presiunea in reteaua de transport a gazelor naturale inregistreaza valori normale, iar consumul national este integral acoperit.


Consumul zilnic de gaze la nivel national, de 57,5 milioane metri cubi, este acoperit din productia interna, respectiv 33,8 milioane metri cubi, si din depozite, cu 23,7 milioane metri cubi. Importurile de gaze din Rusia prin Ucraina au fost oprite total miercuri.


"Centralele termoelectrice pentru care s-a decis trecerea la utilizarea de combustibil alternativ functioneaza in parametri normali, cu incadrarea in reducerile programate ale consumului de gaze naturale", se mai arata in comunicat.