Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

21 de ani de pierderi, pentru Compania Nationala a Huilei

21 de ani de pierderi, pentru Compania Nationala a Huilei

Compania Nationala a Huilei (CNH) Petrosani vinde de 21 de ani in pierdere carbunele pe care il livreaza pentru productia electricitatii, la fel ca si inainte de 1990, a declarat, luni, agentiei MEDIAFAX, directorul general al companiei, Constantin Jujan.

"De 21 de ani vindem sub costuri. Inainte de 1990 era la fel, numai ca atunci la sfarsit de an se stergeau datoriile. Apoi, in anii '90 aveam mai multe societati carora le vindeam carbune. Acum vindem doar la termocentralele Deva si Paroseni", a afirmat Jujan.


CNH vinde toata productia anuala de huila, de 1,9 milioane tone, la pretul de 58 lei (13,6 euro) pe gigacalorie (170 lei pe tona) catre CET Deva, respectiv 64 lei (15 euro) pe gigacalorie (230 lei pe tona) catre CET Paroseni.


"In Romania, subventia este 8 euro pe gigacalorie, in timp ce in Germania este 100 euro pe gigacalorie", a adaugat Jujan.


Jujan nu a precizat care este costul de productie al huilei la CNH, motivand ca este o informatie "confidentiala", mentionand ca este in jurul a 300 lei pe tona.


CNH are in portofoliu sapte mine, respectiv Lonea, Petrila, Livezeni, Vulcan, Paroseni, Lupeni si Uricani.


Jujan spune ca una dintre solutiile de rentabilizare a activitatii CNH ar fi cresterea pretului de vanzare a huilei catre termocentralele Deva si Paroseni.


El nu crede ca reducerea numarului de angajati ar putea contribui la eficeintizarea companiei.


"Nu stiu daca reducerea numarului de angajati este o solutie, dar egalizarea pretului de vanzare cu cel de productie este, adica sa vindem huila mai scump", a afirmat directorul CNH.


Pe de alta parte, termocentralele Deva si Paroseni au costuri de productie a electricitatii ridicate, de circa 230 lei pe MWh, mult mai mari decat alte unitati termoelectrice, hidro sau nucleare.


Guvernul a initiat in 2009 un proiect de restructurare a productiei de electricitate si carbune in Romania, prin comasarea companiilor de profil in doua entitati denumite Electra si Hidroenergetica.


Potrivit proiectului, CNH urma sa fie restructurata, insclusiv prin inchiderea unor mine din cele sapte pe care le detine, si apoi ar fi intrat in structura Hidroenergetica.


Intrebat care erau minele care ar urma sa fie inchise, in cazul in care CNH va fi inclusa in Hidroenergetica, Jujan a enumerat exploatarile de la Uricani, Petrila si Paroseni.


El a precizat insa ca deocamdata nu a fost luata o decizie definitiva privind acest aspect.


Contactat de MEDIAFAX, Mihai David, fost director general al Hidroelectrica si fost responsabilul cu crearea Hidroenergetica, a afirmat ca CNH ar putea fi rentabila daca ar functiona cu doua mine din cele sapte, pentru aprovizionarea centralei de la Paroseni.


O a doua varinata ar fi constructia unui grup energetic nou de 500 MW la Paroseni, situatie in care unitatea ar avea nevoie de trei sau maine mine de huila. "Centrala de la Deva ar trebui inchisa, pentru ca are costuri care ies total din piata.


Daca la CNH ar ramame vreo 3.000 de angajati (din 8.800 in prezent - n.r.) si ar scapa de penalitati, ar putea fi profitabila. Problema la CNH este ca produce carbune prea mult si prost", a spus David.


Puterea calorica a huilei din Romania este de 3.500 gigacalorii pe tona, mult mai redusa comparativ cu 6.000 gigacalorii pe tona la huila de import.


La nivelul anului 2007 costul de productie la CNH era estimat la 558 lei pe tona, la venituri de 265,5 lei pe tona, mai mici cu 52%, potrivit datelor transmise in 2007 de autoritatile romane Comisiei Europene.


Costul mediu de productie a huilei era prognozat sa coboare in 2010 la 498,1 lei pe tona, in timp ce veniturile erau anticipate la 310,8 lei pe tona, mai mici cu 37%. Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1462 ori