"Romanii sa se imprumute in moneda in care obtin veniturile"

Marti, 27 Octombrie 2009, ora 12:13
1489 citiri
"Romanii sa se imprumute in moneda in care obtin veniturile"

Presedintele Asociatiei Romane a Bancilor si CEC Bank, Radu Ghetea, a reiterat faptul ca nu este bine ca romanii sa se imprumute in alta moneda decat in cea in care obtin veniturile.

"Foarte multi din doritorii de credite se uita in general la o perioada foarte scurta si chiar daca angajeaza un credit pe 20-30 de ani, fac socoteala la rata in lei si la cea in valuta, iar cea la valuta binenteles ca este mai mica", a spus Ghetea, citat de Mediafax.

El a explicat ca marjele intotdeauna au masurat in special riscul si ca este normal ca intr-o economie mondiala si nationala in care criza economica se manifesta inca, riscurile sa fie inalte si bancile sa fie foarte atente, sa fie reticente.

Pe de alta parte, Sergiu Oprescu, presedintele executiv al Alpha Bank, a mentionat ca, pe de o parte, marjele crescute din perioada actuala incearca sa acopere o neperformanta trecuta.

"In momentul in care iei o decizie de creditare nu poti sa faci abstractie de neperformanta pe un segment oarecare. Nu poti sa tragi o linie si sa zici ce a fost a fost. Determinarea neperformantei este un indicator ce te duce in viitor. Orice banca care isi calibreaza riscul trebuie sa ia in considerare nivelul de neperformanta existent in prezent", a spus Oprescu.

Seful Alpha Bank Romania a adaugat ca o a doua explicatie pentru marjele ridicate la creditele in lei este faptul ca pe acest segment exista o concurenta din partea statului, de unde exista produse atractive, cu risc perceput la zero.

"Cresterea creditului guvernamental a luat foarte mult din capacitatea sectorului bancar de a credita pe sectorul privat. Cred ca aceasta explicatie acopera mult mai bine aceasta tendinta", a continuat Oprescu.

Totodata, directorul general executiv al Piraeus Bank, Catalin Parvu, a mentionat ca raportul dintre credite si depozite este supraunitar, ceea ce inseamna ca exista mai putine depozite decat credite.

"Daca extindem si mai mult partea de creditare, raportul este si mai mare. Diferenta existenta intre depozite si credite trebuie finantata de undeva si anume de la bancile mama, iar fondurile de acolo sunt in euro. Nicio banca nu isi va asuma risc valutar sa transforme resursele atrase in euro in lei cu scopul de a credita in lei", a explicat Parvu.

El sustine creditare in lei, intrucat se elimina variatia cursului de schimb.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#ghetea, #romani, #euro, #venituri, #credite, #banci, #cec, #curs , #stiri CEC