Raiffeisen Bank ar vrea sa cumpere CEC

Marti, 03 August 2004, ora 10:13
1453 citiri

Grupul austriac Raiffeisen, care a cumparat in 2001 Banca Agricola, vrea sa participe la privatizarea C.E.C.-ului, in incercarea de a-si consolida pozitia in sistemul bancar romanesc.Grupul austriac Raiffeisen, care a cumparat in 2001 Banca Agricola, vrea sa participe la privatizarea Casei de Economii si Consemnatiuni, in incercarea de a-si consolida pozitia in sistemul bancar romanesc.

"Raiffeisen este pregatita sa se lupte cu Erste Bank pentru preluarea CEC, iar experienta castigata o data cu restructurarea Bancii Agricole ne va ajuta in acest proiect", a declarat pentru Ziarul Financiar Herbert Stepic, vicepresedinte al RZB si presedinte al Raiffeisen International - entitatea care controleaza subsidiarele din regiune ale grupului.

Surse bancare sustin ca Erste Bank este foarte interesata de CEC, banca austriaca pregatind deja o echipa care sa se ocupe de aceasta operatiune.

CEC este detinuta integral de stat, dar nu a reusit sa se reformeze aproape deloc in ultimul deceniu. Intrucat statul garanteaza toate depozitele, indiferent de suma, CEC reuseste sa atraga o buna parte din economiile populatiei, in special a celei sarace. Cei care au condus CEC dupa 1989 au fost numiti pe criterii politice.

La jumatatea acestui an, CEC detinea active de 1,1 miliarde euro si a obtinut un profit brut de 12,5 milioane de euro.

Desi a facut deja un efort foarte mare cu restructurarea Bancii Agricole, Raiffeisen se arata hotarata sa foloseasca si aceasta oportunitate pentru a-si consolida pozitia pe piata romaneasca.

Raiffeisen a devenit foarte agresiva dupa preluarea Bancii Agricole, investind puternic in retea, echipamente informatice, training, imagine si in atragerea de clienti. Raiffeisen a depasit treptat celelalte banci straine care opereaza pe piata romaneasca - ABN Amro, ING, HVB sau Citibank.

"Stim foarte bine cat de multe probleme sunt la CEC, cu o retea atat de mare, neinformatizata, insa experienta cu Banca Agricola ne va ajuta foarte mult. Ne intereseaza accesul la un alt segment de piata pe care ni-l poate da CEC", a spus Stepic.

El este increzator ca privatizarea CEC se va incheia inainte de finalizarea procesului de vanzare la BCR, cea mai mare banca romaneasca, avand in vedere presiunile Uniunii Europene.

La insistentele Bruxellesului alaturi de cele ale FMI si Bancii Mondiale, guvernul a lansat luna trecuta procedurile de privatizare a CEC prin stabilirea unei liste scurte de sase banci de investitii dintre care in septembrie va fi ales consultantul pentru vanzarea bancii. Cele sase banci sunt JP Morgan, Citigroup Global Markets, Rothschild Conseil International, HSBC, CSFB Europe si BNP Paribas.

Pana cand intra oficial in cursa pentru CEC, Raiffeisen vrea sa detroneze BRD din pozitia a doua in sistemul bancar dupa valoarea activelor. Actionarul majoritar al BRD este grupul francez Societe Generale.

"Sunt convins ca in prima parte a anului viitor vom intrece BRD, dupa cum au mers lucrurile in semestrul I din acest an. In lupta cu marile banci internationale singura noastra sansa este sa ne miscam pe cat de repede putem, sa ocupam segmente de piata, inclusiv prin atragerea de clienti care nu au mai avut relatii cu o banca", a declarat Herbert Stepic.

Potrivit unor date inca neoficiale, Raiffeisen a ajuns sa sufle in ceafa BRD, cu o cota de piata de peste 10% din totalul activelor bancare, in timp ce cota BRD a continuat sa scada usor, spre 12%. BCR detine o cota de 30% din piata.

La sfarsitul anului trecut, Raiffeisen Bank a trecut pe pozitia a treia, inaintea CEC, a carui cota se deterioreaza constant sub presiunea concurentei.

Sursa: Ziarul Financiar