Prima Casa 4 ar putea fi lansat in cateva zile - Radu Gratian Ghetea

Marti, 24 Mai 2011, ora 13:26
3299 citiri
Prima Casa 4 ar putea fi lansat in cateva zile - Radu Gratian Ghetea

Presedintele CEC Bank si al Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), Radu Gratian Ghetea, a declarat marti ca in cateva zile ar putea fi lansat programul Prima Casa 4, informeaza NewsIn.

"Probabil, in cateva zile, programul Prima Casa va fi lansat. Lucrurile au intrat pe fagasul normal", a precizat Ghetea in cadrul unui eveniment pe tema fondurilor europene.

Acesta a mentionat ca interesul pentru acest program este foarte mare, existand deja solicitari.

"Activitatea de creditare se relanseaza in conditiile in care avem primele semnale de iesire din recesiune.

Pe acest fond, stabilitatea veniturilor va fi mai mare si oamenii vor reveni la dorinta de consum.

Suntem deja la al patrulea program Prima Casa, pentru care interesul este deja mare, avem produse pentru credite ipotecare, credite pentru populatie, toate acestea vor face ca lucrurile sa inceapa sa se miste in a doua parte a anului, deci destul de aproape. Fara sa tintim perioada 2007-2008, vom asista la o crestere a consumului in 2011", a explicat Ghetea.

Ministrul Finantelor, Gheorghe Ialomitianu, a declarat, la randul sau, in cadrul aceluiasi eveniment:

"Speram ca astazi (marti, n.r.) sa se publice ordinul prin care se aproba toate formularele necesare pentru implementarea acestui proiect". Presedintele CEC Bank a adaugat ca, "foarte curand", in alegerea creditului in valuta sau moneda nationala nu va mai fi important nivelul de dobanda, pentru ca acesta va fi asemanator.

"Diferentele de dobanda la creditele in euro si in lei ii fac pe oameni sa ezite, sa se gandeasca mai mult, astfel ca uneori risca sa piarda anumite oportunitati", a mai spus Ghetea.

Unsprezece banci si-au aratat intentia de a participa la Programul Prima Casa 4, acestea reprezentand 80% din volumul portofoliului de garantii, a anuntat la finalul saptamanii Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii (FNGCIMM).

Premierul Emil Boc estima la inceputul lunii aprilie ca programul Prima Casa 4 demareaza dupa Sarbatorile de Pasti, respectiv dupa ce vor fi adoptate normele metodologice.

Ulterior, Boc mentiona ca programul Prima Casa, in forma in care bancile si Guvernul partajeaza in mod egal garantiile, va putea intra in aplicare efectiva dupa publicarea in Monitorul Oficial a normelor metodologice, adoptate de catre Executiv in 20 aprilie.

"Am adoptat normele metodologice la programul Prima Casa. Imediat dupa publicarea lor in Monitorul Oficial, bancile pot sa se inscrie in noua forma a programului ce partajeaza garantiile de stat in mod egal intre Guvern si banci.

Dam posibilitatea in continuare sa se acorde garantii in valoare de 1,5 miliarde de euro si alti 40.000 de beneficiari sa poata intra in cadrul programului Prima Casa", spunea atunci Emil Boc. 

#presedintele cec bank, #prima casa, #prima casa 4, #radu gratian ghetea prima casa , #stiri CEC