Premiul Nobel pentru Economie, acordat in plina criza

Luni, 12 Octombrie 2009, ora 10:21
1427 citiri
Premiul Nobel pentru Economie, acordat in plina criza

Sezonul premiilor Nobel se incheie luni cu cel pentru economie, care se bucura de o atentie sporita, intr-un moment in care lumea trece prin cea mai grava criza economica din ultimele decenii, relateaza AFP, citat de Newsin.

Oficial numit "Premiul Bancii Suediei in stiinte economice in memoria lui Alfred Nobel", Nobelul pentru economie, singurul care nu era prevazut in testamentul lui Alfred Nobel, va fi anuntat la 11.00 GMT (14.00, ora Romaniei) la Stockholm.

Decernat din 1969 si finantat de Banca Centrala suedeza, el are tot un cec de zece milioane de coroane (970.000 de euro), ca celelalte.

Masculin si american: acesta este profilul laureatului Nobel pentru economie.

Nicio femeie nu l-a obtinut pana acum, si, din cele 62 premii decernate in ultimii 40 de ani, 42 au fost date unor economisti americani.

Anul trecut, in plin tumult pe pietele financiare, Nobelul a fost acordat americanului Paul Krugman, economist al globalizarii si editorialist reputat pentru atacurile la adresa administratiei Bush si a exceselor din finante si din politica monetara americana.

Potrivit site-ului de pariuri Ladbrokes, americanul Eugene Fama, prezentat ca "parintele finantelor moderne", este cel mai bine plasat.

El a intocmit, impreuna cu americanul Kenneth French, un nou model de evaluare a pretului activelor financiare.

In presa sunt vehiculate si numele americanilor Paul Romer, Matthew Rabin sau William Nordhaus.

Insa, potrivit cotidianului suedez Dagens Nyheter, in general bine informat pe Nobeluri, austriacul Ernst Fehr de la Universitatea din Zurich, specialist in influenta psihologiei si grupului social asupra comportamentelor economice, ar fi cel care va castiga Nobelul de anul acesta.

 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#premiu, # nobel, # economie, # criza , #stiri CEC