Preluarea Vojvodanska confirma statutul de favorit a NBG in cursa pentru CEC

Miercuri, 13 Septembrie 2006, ora 15:04
858 citiri

Acordul semnat, marti, de catre National Bank of Greece (NBG) si guvernul Serbiei privind cumpararea de catre banca greceasca a 99,4% din actiunile Vojvodanska Banka, a sasea banca din Serbia, fac din banca greceasca favorita pentru CEC, a spus, miercuri, analistul Jiri Stanik de la Wood & Co."Cumpararea bancii Vojvodanska confirma faptul ca NBG este una din cele mai agresive banci din sud-estul Europei in momentul de fata si credem ca este favorita pentru cumpararea CEC", considera analistul Wood & Co, Jiri Stanik.

De altfel, o eventuala preluare a CEC de catre OTP ar fi primita negativ de catre piata maghiara, din cauza riscului de plata excesiva pentru banca din Romania, a calitatii scazute a activelor sale si a necesitatii unei emisiuni suplimentare de actiuni pentru a finanta achizitia, crede Stanik.

"In conformitate cu legislatia in vigoare, NBG va lansa ulterior o oferta de cumparare a actiunilor detinute de actionarii minoritari in termeni similari celor cu care s-a incheiat acordul cu autoritatile Republicii Serbia, iar o suma suplimentara de 25 milioane euro va fi depusa de NBG intr-un cont escrow pana in decembrie 2007", se preciza in anuntul privind preluarea Vojvodanska publicat de bursa din Atena.

Acordul a fost semnat marti la Belgrad intre presedintele NBG, Takis Arapoglou, si ministrul de finante al Serbiei, Mladan Dinkic. "Vanzarea bancii Vojvodanska reprezinta cea mai mare privatizare a unei banci din Serbia si survine dupa un proces care a durat noua luni si in care si-au manifestat initial interesul unsprezece banci europene", se mai arata in anuntul publicat de bursa ateniana.

Vojvodanska Banka, care are sediul in Novi Sad, avea la jumatatea anului active de 511 milioane euro, detinea 7% din piata la capitolul depozite ale clientilor, cu 342 milioane euro atrase de la clienti, si 4% din piata din punctul de vedere al imprumuturilor acordate, care insumau 215 milioane euro la 30 iunie.

"Reteaua extinsa a bancii Vojvodanska, pozitia fruntasa in ceea ce priveste depozitele in dinari si baza sa larga de clienti, impreuna cu pozitia buna a NBG pe piata de retail banking din Serbia, vor face din grupul nostru un lider pe piata sarbeasca a serviciilor financiare in crestere rapida", a declarat Arapoglou.

NBG avea deja o subsidiara in Serbia, care avea o retea de 35 de unitati si active de 286 milioane euro la sfarsitul primului semestru al anului. Luna trecuta, NBG a cumparat pachetul majoritar al Finansbank din Turcia pentru 2,8 miliarde dolari.

"Dupa finalizarea tranzactiei, Grupul NBG va avea peste 11 milioane de clienti, o retea de 1.317 unitati, din care mai mult de jumatate in sud-estul Europei si un portofoliu de credite de peste 40 miliarde euro, din care peste 25% in tarile sud-est europene", se precizeaza in comunicatul bancii grecesti.

NewsIn