Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Ponta spune ca Jiru asteapta de o luna acordul lui Cinteza, pentru preluarea conducerii CEC

Ponta spune ca Jiru asteapta de o luna acordul lui Cinteza, pentru preluarea conducerii CEC


Numirea lui Enache Jiru la conducerea CEC Bank asteapta avizul directorului general al Directiei Supraveghere din Banca Nationala, Nicolae Cinteza, dupa ce propunerea a fost inaintata de ministrul Finantelor in urma cu o luna.

"Propunerea este facuta de ministrul Finantelor de o luna si asteapta avizul Bancii Nationale, al domnului Cinteza. Jiru a mai fost presedinte al aceleiasi bnci, si vicepresedinte deci sunt convins ca va lua avizul, dar este o procedura si nu vreau sa intru in curtea altora", a spus Ponta la Romania TV, conform Mediafax.

La jumatatea lunii aprilie, premierul declara ca o solutie de inlocuire a lui Radu Ghetea la conducerea CEC poate fi gasita in acea saptamana, avand in vedere ca acesta are un contract care expira abia la anul si trebuie gasita o solutie prin care banca sa nu plateasca aceste despagubiri.

Pentru CEC Bank va fi propusa o conducere dualista

In urma cu doua luni, premierul Victor Ponta, atunci ministru interimar de Finante, a declarat agentiei Mediafax ca l-a propus pe secretarul de stat in Ministerul Finantelor Enache Jiru la conducerea CEC Bank, in locul lui Radu Ghetea.

El a precizat atunci ca nu numeste personal conducerea CEC, ci aproba o procedura initiata de fostul ministru Chitoiu.

Pentru CEC Bank va fi propusa o conducere dualista, respectiv cu un Consiliu de Supraveghere si Directorat.

In luna noiembrie, Chitoiu a afirmat ca a fost sunat de catre presedintele Traian Basescu, in urma cu doua-trei saptamani, care l-a rugat ca Radu Ghetea sa nu fie schimbat de la conducerea CEC Bank, fara a motiva aceasta interventie.

Declaratia a fost facuta in contextul in care Ioana Basescu, fiica presedintelui Traian Basescu, a luat, in 9 septembrie 2013, un credit in lei de la CEC Bank, in valoare de 4,6 milioane lei, pentru a cumpara un teren de 290 hectare din judetul Calarasi, imprumut garantat cu soldurile prezente si viitoare ale unui cont deschis la CEC si cu terenul agricol achizitionat.

Enache Jiru a fost vicepresedinte la CEC Bank in 2000-2001

Enache Jiru si-a inceput cariera la Banca Nationala a Romaniei, unde a lucrat la Departamentul de administrare a rezervelor internationale, iar din 1998 a alternat intre functii publice si pozitii de conducere in mediul privat.

El a fost vicepresedinte la CEC Bank, in 2000-2001, si presedinte al bancii, in intervalul cuprins intre toamna anului 2004-martie 2005. Jiru a mai ocupat pozitia de secretar de stat in Ministerul Finantelor, in 2001-2004 si din iulie 2012, cu atributii legate de coordonarea Trezoreriei statului.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Mediafax
Articol citit de 1249 ori
Citeste mai multe desprecec jiru ponta cec ponta jiru