Piata financiara non-bancara, incotro?

Marti, 20 Iunie 2006, ora 06:28
1153 citiri

Aceasta a fost tema intens dezbatuta in cadrul unei mese rotunde organizate de Bursa de Valori Bucuresti (BVB) si Comisia de Buget Finante si Banci a Camerei Deputatilor. Reuniunea a fost organizata in urma unei strategii comune: aceea ca toti "jucatorii" din piata financiara non-bancara sa-si dezvolte un interes comun. ... "Suntem jucatori pe diverse piete, care de fapt este o piata unica si cu interese comune", a precizat deputatul Gratiela Iordache, Comisia pentru Buget Finante si Banci. Mai exact, s-a simtit nevoia unei strategii de dezvoltare comune. Inca de la inceputul dezbaterii a fost punctat obiectivul intalnirii, acela ca intr-o luna de zile, mai exact pe 1 august, sa se constituie un document privind o strategie de dezvoltare care sa fie aprobat si prezentat Guvernului.

Astfel, jucatorii in aceasta piata nonbancara trebuie sa-si uneasca vocea intr-o retea institutionalizata, un forum in care sa se intalneasca periodic si sa-si creioneze periodic problemele pentru a le prezenta Guvernului, intr-o voce comuna.

Fondul de Pensii Privat, un posibil mare "jucator"

In concluzie, Piata Asigurarilor are nevoie de Piata de Capital, atat ca investitie, cat si ca posibilitate de crestere a finantariilor. In opinia Gratielei Iordache, o sursa ieftina de finatare o reprezinta Piata de Capital, care la randul ei are nevoie de Piata de Asigurari si de Piata Leasing-ului. In schimb, componenta Fondului de Pensii Privat va fi unul dintre cei mai importanti jucatori pe sectorul pietei non-bancare. Aceste piete au nevoie una de cealalta. Impreuna pot sa se dezvolte mai bine. Ideea este aceea de a crea un preludiu legislativ care sa favorizeze dezvoltarea acestor piete.

La randul sau, Gabriela Anghelache (CNVM) considera ca din punct de vedere al pietei de capital lucrurile sunt jalonate prin noua "arhitectura", care trebuie pusa la punct pana la data aderarii. Angheleche si-a exprimat dorinta de a se realiza un plan de actiune pe termen mediu. Piata de capital se doreste a fi considerata de catre societatile comerciale o sursa de finantare mai rapida. In acest sens, s-a conturat ideea ca piata de capital are nevoie de emitenti care sa fie reprezentanti puternici pe piata, dar si de instrumente financiare derivate sau alte tipuri de tranzactii care sa fie in concordanta cu cele din tarile Uniunii Europene.

Se cauta emitentii "atragatori"

Prin colaborarea cu Comisia de Supraveghere a Pensiilor Private si Banca Nationala se doreste crearea unor instrumente viabile de investitie pentru celorlalte segmente de piata. In alta ordine de idei, se urmareste o dezvoltare a infrastructurii pietei de capital, unde trebuie sa ramana acei emitenti care sunt atragatori pentru investitori, adica sa indeplineasca conditii de lichiditate. In opinia Ministerului Finantelor, reprezentat de Catalin Doica, este nevoie intr-adevar de o stimulare a emitentilor lichizi. Totodata, Doica a precizat ca sustinerea Pietei de Capital nu poate fi facuta numai cu bani precizand ca Ministerul Finatelor sprijina existenta unei strategii pe termen mediu si lung nu numai prin masuri fiscale, ci si prin alte strategii.

In cadrul dezbaterii, directorul general BCR Asigurari, Romeo Jantea, a lansat o propunere, aceea de a se recurge la o taxare suplimentara, avand in vedere ca cei mai multi romani nu sunt asigurati in fata calamnitatilor. Privind aceasta propunere, Doica spune ca aceasta taxare trebuie sa fie una echitabila fata de toti jucatorii, iar cheltuielile facute de catre Guvern in urma calamnitatilor sunt ca urmare a protectiei sociale promovate de Executiv. In acest sens, Guvernul nu a facut nici o diferentiere intre cei asigurati si cei neasigurati. El a precizat ca nu poti obliga pe cineva sa se asigure. O alta problema abordata a fost educarea publicului privind piata de capital, astfel incat aceasta sa nu mai reprezinte un mister si, bineinteles, sa fie indepartata oarecum ideea de a depune banii numai la CEC.

Romania are nevoie de o societate de rating

Notiunea de "rating" este asociata cu interesul publicului. "Suntem interesati in promovarea unei agentii de rating. Spre exemplu, anumite companii intampina dificultati in a emite obligatiuni pentru ca nu au acest "rating". O companie cu rating are sansa mai mare sa incheie cu succes o oferta publica si la preturi mai mari, a precizat Stere Farmache, presedinte BVB.

Piata financiara non-bancare din Romania este in urma multor tari din regiune

Aceasta remarca a fost facuta de deputatul Gratiela Iordache - Comisia pentru Buget Finante si Banci. Prin urmare, este nevoie de crearea unui organism de dialog cu autoritatile implicate in acest sector. In acelasi timp este nevoie de un forum, la care sa fie prezenti toti cei implicati in piata financiara non-bancara. La randul sau, Mihai Constantin Seitan, reprezentant al Ministerului Muncii Silidaritatii Sociale si Familiei a spus ca "privind nivelul de reprezentativitate in PIB pe piata de capital si asigurari, suntem cu mult mai jos decat cei care au aderat de curand la Uniunea Europeana". In ultimii ani, evolutia pe Piata de Leasing si pe Piata de Capital nu este atat de exponentiala. Mai degraba avem de-a face cu o stagnare. Astfel, daca pensiile private sunt puse pe rol, evolutia lor ar putea inregistra o dezvoltare exponentiala, ceea ce ar aduce un segment de piata de peste 8% din PIB.

Rezultate pe piata financiara non-bancara

Cu aceasta ocazie au fost trecute in revista cateva rezultate finaciare. Piata de Leasing a inregistrat in 2006 - 2.300 de miliarde de euro si o valoare totala a activelor de 950 de milioane de euro, in timp ce Piata Asigurarilor s-a bucurat de o crestere continua, astfel incat in 2006 a ajuns la 70 de miliarde de euro pe locuitor.

Nicoleta Margineanu

Bani si afaceri - www.banisiafaceri.ro