Negocierile cu UE privind capitolul Competitie incheiate in scurt timp

Luni, 21 Iunie 2004, ora 10:04
1151 citiri

Negocierile cu UE privind capitolul Competitie vor fi incheiate in scurt timp. Din ianuarie 2007, ajutoarele de stat vor fi de competenta Uniunii."Unul dintre cele mai importante capitole de negociere a aderarii Romaniei la Uniunea Europeana este cel privind concurenta", a declarat Mihai Berinde, presedintele Consiliului Concurentei.

El a precizat ca s-a transmis la Bruxelles a treia versiune a documentului complementar de pozitie, urmand ca acest capitol sa fie inchis in cel mai scurt timp.

"Legislatia in domeniul concurentei a suferit ultima modificare in luna mai 2004, printre completari importante fiind si cea referitoare la deschiderea de investigatii din oficiu de catre Consiliul Concurentei.

O alta modificare a legislatiei se refera la sanctiuni pentru nerespectarea sau incalcarea Legii concurentei, care pot merge pana la 10% din cifra de afaceri a companiei respective.

In ceea ce priveste legislatia secundara, in ultimele trei luni Consiliul Concurentei a emis peste 35 de regulamente privind concurenta si ajutorul de stat.

In plus, Consiliul Concurentei si-a intarit capacitatea administrativa prin preluarea atributiilor Oficiului Concurentei. Consiliul are 350 de angajati, existand reprezentanti ai acestuia in fiecare judet care monitorizeaza, inventariaza si controleaza ajutoarele de stat", a mai spus Mihai Berinde.

Conform acestuia, unele dintre cele mai importante probleme cu care se confrunta Consiliul Concurentei se refera la intelegerile tacite intre companii, care conduc la fapte anticoncurentiale.

"De asemenea, apar probleme care distorsioneaza concurenta in conditiile in care o companie abuzeaza de pozitia sa dominanta pe piata, precum si prin formarea de carteluri, inclusiv prin fuziune.

Pentru descurajarea acestor situatii, am preluat din legislatia europeana aplicarea tratamentului preferential pentru acea companie din cartel care se autodenunta, aceasta putand beneficia chiar de anularea amenzii", a precizat presedintele Consiliului Concurentei.

El a declarat ca, in acest moment, a crescut numarul investigatiilor realizate de Consiliu din proprie initiativa. "Am demarat investigatii privind piata otelului si a companiei COS Targoviste, existand plangeri ca s-a abuzat de pozitia dominanta si s-au modificat preturile fara motivatie. De asemenea, investigam piata cimentului si a ingrasamintelor chimice", a mai spus Berinde.

Conform Legii concurentei, preturile reglementate trebuie sa acopere costurile, in plus autoritatile trebuind sa asigure accesul nediscriminatoriu la piata. De aceea, Consiliul Concurentei a inceput sa fie consultat chiar inainte de a se lua decizii, ba chiar inainte de a se elabora acte normative.

De altfel, o reusita a Consiliului a fost aceea prin care s-a anulat o ordonanta de urgenta a Guvernului, cea referitoare la imprumuturile acordate de CEC pentru ANL", a explicat Mihai Berinde.

El a afirmat ca o problema la fel de importanta precum cea a climatului concurential este aceea privind ajutorul de stat. "Conform legislatiei UE, sunt interzise subventionarea directa a exporturilor, precum si stergerea datoriilor unor companii, care induc un tratament defavorabil pentru importuri fata de productia interna.

Ajutoarele de stat directe sunt permise pentru nevoi sociale sau in caz de catastrofe. De aceea, s-a modificat legislatia privind zonele defavorizate, zonele libere si parcurile industriale. Din ianuarie 2007, o data cu integrarea, ajutoarele de stat vor fi de competenta UE", a mai spus Mihai Berinde.

Sursa: Ziua