Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Ministerul Finantelor Publice a publicat anuntul de privatizare CEC

Ministerul Finantelor Publice a publicat anuntul de privatizare CEC
Anuntul mentioneaza ca Ministerul Finantelor Publice (MFP) ofera spre vanzare un pachet majoritar de actiuni de pana la 1.122.750 de actiuni, reprezentand o participatie de pana la 75 de procente, dar nu mai putin de 748.501 actiuni, reprezentand 50 la suta plus o actiune, din totalul capitalului social CEC. Investitorii care vor sa cumpere pachetul majoritar de actiuni de la CEC trebuie sa aiba capitalul propriu, la finele lui 2004, de cel putin 1,5 miliarde de euro, o pozitie financiara solida si un rating de investitii stabilit de catre o agentie de rating internationala.

In prima faza, acestia vor trebui sa depuna Scrisori de Intentie pana la data de 31 august 2005, impreuna cu informatii si documente care sa dovedeasca faptul ca respectivii investitori intrunesc conditiile de preselectie, o descriere a investitorului, date financiare despre acesta si o scurta descriere a motivelor pentru care doresc sa investeasca in CEC, iar urmatoarea etapa o constituie semnarea Acordului de Confidentialitate si depunerea unei copii a acestuia, impreuna cu restul documentelor.

Toti cei preselectati vor plati o taxa de 10.000 de euro pentru un exemplar al Memorandumului de informare referitor la CEC, precum si accesul in Camera de date. Urmeaza apoi depunerea ofertelor preliminare neangajate, iar apoi depunerea ofertelor finale angajate.

Privatizarea CEC se va desfasura potrivit Strategiei de privatizare a CEC, publicate in Monitorul Oficial la data de 3 august, in care se mentioneaza ca urmeaza a fi vandute 90,1 procente din actiunile CEC, restul de 9,9 la suta urmand a fi alocat Fondului Proprietatea.

Printre conditiile specificate in strategie se numara mentinerea timp de cinci ani a numelui in denumirea institutiei, precum si a 700 de agentii in localitati cu mai putin de 50.000 de locuitori, acordarea de credite pentru mediul rural, ca si inlesnirea transferurilor din strainatate.
In Strategie mai este mentionat ca institutiile financiare care doresc sa achizitioneze actiuni CEC, pot obtine cel mult 75 la suta din actiuni sau cel putin 50 la suta plus o actiune.

Salariatii CEC, membrii Consiliului de Administratie sau pensionarii care au fost angajati la CEC, ca ultim loc de munca pot achizitiona pana la cinci la suta din actiuni, fara a avea loc vreo selectie de oferte.

Castigatorul licitatiei urmeaza a fi anuntat in termen de zece zile de la data incheierii procesului verbal de negociere.

CEC este a patra banca din Romania, cu 1407 unitati in toata tara, la data de 31 decembrie 2004, banca detinand active in valoare totala de 52.052 miliarde de lei vechi, un capital social de 5923 miliarde de lei vechi si un profit net de 675 miliarde de lei vechi.

Banii Nostri

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 865 ori