Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Ialomitianu: MFP sustine capitalizarea profitului CEC din 2010

Ialomitianu: MFP sustine capitalizarea profitului CEC din 2010

MFP sustine capitalizarea profitului CEC Bank din 2010 si va discuta cu Executivul UE despre actiunile pe care statul trebuie sa le ia pentru majorarea capitalului social al bancii, a declarat ministrul Finantelor, Gheorghe Ialomitianu, reiterand ca statul nu discuta privatizarea bancii, anunta Mediafax.

"Capitalizarea profitului este o prima solutie pe care am gasit-o astazi. Vom cauta solutii pentru consolidarea acestei banci. Vom avea discutii si la Comisia Europeana sa vedem in mod concret ce trebuie sa faca statul roman pentru majorarea capitalului social si vom cauta si alte solutii impreuna cu Ghetea (Radu Ghetea, presedintele CEC, n.r.) pentru ca, spun inca o data, banca are nevoie de consolidare financiara", a declarat Ialomitianu intr-o conferinta de presa.

Intrebat daca statul a notificat CE privind capitalizarea profitului CEC Bank, Ialomitianu a spus ca inca nu, dar MFP urmeaza sa lanseze aceasta procedura.


El a adaugat ca dupa cea mai recenta misiune a FMI si CE in Romania s-a afirmat "foarte clar" ca la nivelul Guvernului nu se discuta privatizarea CEC Bank in aceasta perioada.


Totodata, Ghetea considera ca trecerea CEC Bank in proprietate privata acest moment ar fi o greseala, in conditiile in care pretul bancii ar fi mai mic decat cel din 2006, la precedenta incercare de privatizare, din cauza modificarii conditiilor pietei.


"Predecesorul meu, Eugen Radulescu, spunea ca pretul CEC Bank din acest moment este mai mic decat pretul bancii din 2006. Si eu spun acelasi lucru pentru ca este alta piata. Daca analizezi si vezi cat a crescut banca in aceasta perioada, vezi care este valoarea acesteia, dar valoarea de piata nu exista pentru ca nu exista piata.


Institutiile precum BERD/IFC nu pot porni la drum decat daca exista un plan de privatizare.


Statul roman a exprimat clar ca nu se pune problema privatizarii si eu spun clar ca, in acest moment, ar fi o greseala si nu va avea un sfarsit pozitiv pentru statul roman.


Nu cred ca statul este intr-o asemenea situatie in care sta in vanzarea unei participatii la CEC. Vom cauta sa consolidam banca", a spus Ghetea.


El a amintit ca la prezentarea strategiei de dezvoltare a bancii din iunie 2007 s-a mentionat ca incepand cu anul 2010-2011 actionarul ar putea lua orice decizie privind structura actionariatului, respectiv atragerea unui investitor de genul BERD/IFC, listarea pe bursa, inceperea unui proces de privatizare sau reluarea procesului de privatizare din trecut, sau o combinatie intre aceste variante.


"Ce am spus atunci este valabil si acum. Totusi, sunt putin diferite lucrurile pentru ca avem pe langa vointa actionariatului si niste reguli ale Uniunii Europene", a incheiat presedintele CEC Bank.Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1646 ori