Guvernul reduce din nou bugetul de capitalizare a CEC

Vineri, 10 Iulie 2009, ora 17:37
1399 citiri
Guvernul reduce din nou bugetul de capitalizare a CEC

Bugetul de capitalizare a CEC Bank a fost diminuat de Guvern pentru a doua oara in ultimele zece zile, de la 795 milioane lei la 753 milioane lei, diferenta de bani fiind alocata Fondului de Garantare a Creditului Rural, pentru garantarea certificatelor de depozit acordate agricultorilor.

"Ministerul Finantelor subscrie cu suma de 753 milioane lei la majorarea capitalului social al CEC Bank, suma aprobata cu aceasta destinatie in bugetul de stat pe anul 2009", se arata intr-o ordonanta aprobata de Guvern, potrivit Mediafax.

Executivul a decis, miercuri, garantarea certificatelor de depozit acordate agricultorilor si suplimentarea in acest sens cu 42 milioane lei a Fondul de Garantare a Creditului Rural.

La sfarsitul lunii iunie, Guvernul a eliminat termenul de capitalizare a CEC si a decis ca Ministerul Finantelor sa subscrie la majorarea capitalului social al bancii cu 795 milioane lei, fata de 900 milioane lei stabilit de fostul Cabinet, diferenta de bani fiind utilizata atunci la capitalizarea Fondului de Contragarantare al IMM.

Modificarile erau explicate de Guvern prin insuficienta resurselor bugetare necesare capitalizarii Fondului de contragarantare a creditelor pentru IMM urmare a constrangerilor bugetare, ceea ce impune o realocare intre cheltuielile bugetare prin diminuarea unor prevederi neutilizate, respectiv diminuarea sumelor prevazute pentru majorarea capitalului social al CEC Bank in bugetul de stat pe anul 2009.

Presedintele Traian Basescu a declarat, la finele lunii iunie, ca, in ceea ce priveste capitalizarea CEC, Guvernul trebuie sa actioneze si sa nu mai astepte decizia birocratilor de la Bruxelles, apreciind ca sistemul birocratic de la Bruxelles sa misca prea greu, iar IMM-urile au nevoie de finantare.

Ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea, a precizat insa ca operatiunea de capitalizare a CEC Bank trebuie discutata cu Comisia Europeana, pentru a nu fi considerata un ajutor de stat.

"Avem obligatia capitalizarii CEC-ului cu 900 de milioane. Am facut toate demersurile necesare in timp util, dar Comisia Europeana trebuie sa ne dea un raspuns, astfel incat sa nu fie considerat ajutor de stat. Pana atunci, nu am stat si profitul aferent anului 2008, in valoare de 229 milioane de lei, a ramas in continuare la dispozitia CEC, iar din acest punct de vedere exista aceasta prima capitalizare facuta. Sigur, vom face toate demersurile sa platim si diferenta pana la 900 de milioane", a spus Pogea.

Capitalizarea CEC Bank, cu 900 milioane lei, face parte din programul de masuri anticriza incluse in bugetul pe 2009.

CEC Bank a obtinut anul trecut un profit net, inclusiv din vanzarea Asiban, de 366 milioane lei, de aproape cinci ori mai mare comparativ cu nivelul din 2007, de 75 milioane lei.

In primele patru luni, profitul net al CEC Bank a scazut de 2,3 ori fata de castigul inregistrat in perioada similara din 2008, la 20,3 milioane lei, in contextul majorarii activelor cu 25,23% in acest an, la 17,089 miliarde lei.

 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#capital, #capitalizare, #cec, #guvern , #stiri CEC